středa 31. ledna 2018

Plíseň - Siri Pettersen

Autor: Siri Pettersen
Počet stran: 456
Rok vydání: 2017
Nakladatelství: Host
Anotace: Představte si, že jste lovnou zvěří v neznámém světě. Ve světě lidí, který pomalu umírá. Ve světě, odkud pocházíte a kde jste doufali, že konečně naleznete domov. Jenže to jste se pořádně spletli.
Hirka opustila Ymslandu, aby ji zachránila, a obětovala tak možnost být nablízku Rimemu, přestože po tom touží ze všeho nejvíc. Teď

 ji místo něj provázejí lovec nemrtvých a slepý. Boj o přežití není ovšem ničím ve srovnání s tím, co přijde, když Hirka pochopí, kým ve skutečnosti je a jakým nástrojem v mocenské hře se má stát. Původce plísně touží po tisíci letech konečně dosáhnout svobody. Svobody, kterou
mu může dát pouze Hirka.

neděle 28. ledna 2018

Čáry života - Veronica Roth

Autor: Veronica Roth
Počet stran: 424
Nakladatelství: CooBoo
Rok vydání: 2017
Anotace: Ve světě, kde vládne násilí a právo silnějšího, kde mnozí trpí, má každý člověk zvláštní dar. Akos a Cyra jsou pro ten svůj zneužíváni. Cyra má dar bolesti a síly a její bratr, tyran vládnoucí celému válečnickému národu, její sílu používá k tyranizování nepřátel. Akos pochází z mírumilovného národa a pro rodinu by obětoval i vlastní život. Dokáže si Cyra s Akosem navzájem pomoci, nebo přinese jeden druhému zkázu?

čtvrtek 25. ledna 2018

Sníh nebo popel - Recenze

Autor: Sara Raasch
Počet stran: 296
Nakladatelství: CooBoo
Rok vydání: 2017
Anotace: Dívka se zlomeným srdcem a nelítostná bojovnice. Před šestnácti lety bylo zničeno Zimní království a jeho území dobylo Jaro. Pobili královskou rodinu a obyvatele uvěznili. A v tu chvíli vyprchala ze Zimy všechna magie… Nyní je jedinou nadějí tohoto království osm přeživších, kterým se podařilo utéct a kteří čekají na svou příležitost. Chtějí získat zpět své království a magii. Meira je jednou z nich. Celý život prožila jako uprchlík, nepoznala své rodiče a generál Zimy ji vychoval jako válečnici. Avšak i jako nelítostná bojovnice se zamilovala… A zamilovala se do nepravého, do budoucího krále Zimy Mathera. I se zlomeným srdcem je ale rozhodnutá udělat cokoli, aby její království získalo svobodu. Když uprchlíci zjistí, kde je ukrytý magický medailon patřící bývalé královně, Meira se ho pokusí získat. A vstoupí do světa boje o moc, temné magie, ale i dvorských intrik a velkých plesů, v němž jednoho dne zjistí, že její osud nikdy nebyl v jejích vlastních rukou.


středa 10. ledna 2018

Křišťálový meč - Recenze

Autor: Victoria Aveyard
Počet stran: 416
Nakladatelství: CooBoo
Rok vydání: 2016
Anotace: Krev Mare Barrowové je rudá jako většiny obyčejných lidí. Má ale nadpřirozené schopnosti jako Stříbrná, dovede ovládat blesky, což je zbraň, kterou chce královský dvůr získat pod svou kontrolu. Sice ji obvinili, že to vše jen předstírá a je prachsprostá podvodnice, ale jí se podaří uprchnout od Mavena, prince a přítele, který ji zradil. A Mare zjistí něco vskutku překvapivého – není jediná Rudá, kdo má podobné schopnosti.

Pronásledovaná Mavenem, z nějž se nyní stal pomstychtivý král, vyráží pátrat po rudostříbrných bojovnících, aby je vyzvala k souboji s jejich utlačovateli. Ale nehrozí snad Mare nebezpečí, že se z ní stane přesně taková zrůda, které se pokouší porazit? Nezlomí ji váha životů, jež je nutné položit ve jménu revoluce?


Z mého pohledu...
Mare se podařilo utéct od Mavena, který jí zradil a prohlásil za lhářku.
Ona se však nevzdává. V tom jí pomáhá i zjištění, že není jediná Rudá, která má schopnosti.
Proto se vydává hledat Novokrevné, aby stvořila svoji vlastní armádu.

pátek 5. ledna 2018

Ódinovo dítě - Recenze

Autor: Siri Pettersen
Počet stran: 568
Nakladatelství: Host
Rok vydání: 2016
Anotace: Představ si, že ti chybí něco, co všichni ostatní mají. Něco, co dokazuje, že patříš do jejich světa. Něco tak důležitého, že bez toho jsi nikdo. Nákaza. Pouhý mýtus. Hirka se v den svých patnáctých narozenin dozvídá, že je Ódinovo dítě – bezocasá zrůda z jiného světa. Opovrhovan
á, obávaná a pronásledovaná. Člověk. Někdo si však nepřeje, aby její tajemství vyplulo na povrch, a hodlá to zajistit všemi prostředky. Zmatená Hirka musí uprchnout, protože jí jde o život. Existují však nebezpečnější stvoření než Ódinovy děti a Hirka není jediná, kdo prošel bránou mezi světy… Úspěšná norská trilogie Havraní kruhy se inspiruje severskou mytologií, ale přitom vytváří vlastní svébytný svět, kde být člověkem znamená ocitnout se ve zcela nezvyklé roli vyvržence. Hlavní hrdinka není „vyvolená“, dokonce nemá žádné zvláštní schopnosti. To, co ji odlišuje od ostatních, je děsivý fakt, že postrádá něco, co všichni ostatní mají.