čtvrtek 25. ledna 2018

Sníh nebo popel - Recenze

Autor: Sara Raasch
Počet stran: 296
Nakladatelství: CooBoo
Rok vydání: 2017
Anotace: Dívka se zlomeným srdcem a nelítostná bojovnice. Před šestnácti lety bylo zničeno Zimní království a jeho území dobylo Jaro. Pobili královskou rodinu a obyvatele uvěznili. A v tu chvíli vyprchala ze Zimy všechna magie… Nyní je jedinou nadějí tohoto království osm přeživších, kterým se podařilo utéct a kteří čekají na svou příležitost. Chtějí získat zpět své království a magii. Meira je jednou z nich. Celý život prožila jako uprchlík, nepoznala své rodiče a generál Zimy ji vychoval jako válečnici. Avšak i jako nelítostná bojovnice se zamilovala… A zamilovala se do nepravého, do budoucího krále Zimy Mathera. I se zlomeným srdcem je ale rozhodnutá udělat cokoli, aby její království získalo svobodu. Když uprchlíci zjistí, kde je ukrytý magický medailon patřící bývalé královně, Meira se ho pokusí získat. A vstoupí do světa boje o moc, temné magie, ale i dvorských intrik a velkých plesů, v němž jednoho dne zjistí, že její osud nikdy nebyl v jejích vlastních rukou.


Z mého pohledu...Ocitáme se ve světě Primorie, která obsahuje osm království. Čtyři z nich jsou roční období (Jaro, léto, podzim, zima) a další čtyři jsou střídavá království (v těchto království, se roční období střídá). Každé toto království, má svůj hlavní zdroj. Král království Jara, jménem Angra, ukradl Zimě její zdroj a to medailon, ve které je právě zdroj ukryt a jejich království zničil. Většina obyvatel byla zavražděna a ostatní přeživší byli zotročeni. Malé skupince Zimanů se však pod dohledem zkušeného válečníka Sira, povedlo uprchnout. Skrývají se a jejich smyslem života, jejich důvod, pro co žít, je znovuzískání medailonu, která vlastní Angra, osvobození zotročených Zimanů a obnova jejich království.
Naše hlavní hrdinka, šestnáctiletá Meira, je sirotek. Jako miminko jí naleznul Sir a od té doby se o ni stará. Sir však nezachránil jen Meiru, ale také se mu povedlo ochránit Mathera - dědice trůnu, který se má stát novým králem Zimy. Od malička jsou vychováváni spolu a cvičí se v boji a zatím co se z Mathera stává vynikající válečník, Meira není tak dobrá jako on a všichni včetně Sira, jí podceňují.
Dokáže však Meira svou hodnotu a dokážou Zimané dostat zpět své království?

Kniha mě zaujala hned na první pohled. Její opravdu krásná obálka nadchne všechny fanoušky fantasy. Osobně jsem od knihy neočekávala nic fantastického, spíše krásnou oddechovku. To kniha také splnila. Od začátku mě do děje vtáhnul autorčin styl psaní. Popisování nebylo
vůbec zdlouhavé a všechno rychle odsýpalo. Kniha byla velmi čtivá a můžu říct, že tam nebylo snad žádné nudné místo, u kterého bych měla chuť přeskakovat stránky. Velké pozitivum je lehce napsaný děj.


Postavy byly krásně popsány, takže jsem se všemi stihla seznámit a vcelku rychle si na ně udělat zručný a dobrý obraz. Hlavní hrdinku Meiru jsem si oblíbila. Byla mi sympatická. Působila na mě velmi mile a energicky, bojovala za to, co chtěla a pomáhala lidem.
Jak už to, tak u YA bývá, i tady se nám rýsuje takový romantický trojúhelník, a to mezi hlavní hrdinkou, Matherem a Theronem. Oba dva chlapce jsem si oblíbila, ale musím říct, že jsem celou dobu spíše fandila Theronovi a doufám, že zůstanou i nadále spolu. No uvidíme, jak se nám tato romantická linka posune dál.

Nápad na království Ročních období, mi přišel jako super nápad. Je to něco nového, originálního a neotřepaného. Autorce se podařilo tuto záležitost velmi dobře zvládnout. Krásně, ale přitom lehce popsaný svět, ve kterém to funguje tak jak autorka chtěla. Magie obsažena v této knize, byla zajímavě popsána, ale přesto se mi líbila. 
Knihu jsem přečetla jedním dechem a hodně se těším na druhý díl. Pokud máte rádi odpočinkové, a přitom vcelku akční fantasy, knihu jsi určitě přečtěte.
Recenzní výtisk mi poskytly https://www.palmknihy.cz/ a tímto jim moc děkuji.
Pokud si knihu budete chtít koupit jako e-knihu, máte možnost zde: https://www.ereading.cz/divci-romany-a-povidky/snih-nebo-popel-174965

4 komentáře:

  1. Hezká recenze. :-) Na fantasy vyloženě moc nejsem, ale tuhle knížku mám v plánu. :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Skvělá recenze :) Tahle kniha mě opravdu hodně láká a už od jejího vydání po ní pokukuji :) Musím se do ní konečně pustit :)

    OdpovědětVymazat