úterý 6. listopadu 2018

Faja - Petra Stehlíková

Autor: Petra Stehlíková
Počet stran: 440
Rok vydání: 2017
Nakladatelství: Host
Anotace: Návrat do temného světa, kde se na pravdu a naději téměř zapomnělo.
Ilan vstoupila do nížin, které jsou pro ni světem naprosto odlišným od toho sklenářského. Přátelství s kapitánem pětadvacítky je stále nové a Ilan si uvědomuje, že takový vztah nevzniká jen tak. Zvlášť když se jedná o pětadvacet bojovníků, jejichž nohy kráč
í po zemi dlouhá léta a kteří za svůj život ovlivnili mnoho dění ve světě. Aby mohla o lidech, kteří zotročili její lid, smýšlet jako o přátelích, musí se hlavně naučit odpouštět.
Klid ve sklenářských městech je ke všemu narušen, když se po mnoha generacích znovu objevuje starodávný nápis, jen krátká věta, která kdysi byla součástí svobodného sklenářského světa. Ale kdo ji píše na zdi palutulů a sklenářských ghett, když ti, kdo znali její význam, jsou dávno mrtví? Jaký příběh vypráví ta tři slova, na první pohled tak jasná, přesto nepochopitelná?
Ilan bude muset čelit mnohým nebezpečím, aby odhalila význam starobylého odkazu a objevila v něm nové poselství.


Z mého pohledu...
Ani nevíte, jak strašně moc jsem se po dočtení Naslouchače těšila na druhý díl. Když jsem ho držela poprvé v ruce, skákala jsem radostí. Pokud jste četli mou recenzi na Naslouchače, tak určitě víte, že jsem byla nadšená a knihu jsem označila za jednu z nejlepších. Nebo spíše za nejlepší. Toto hodnocení nemohu změnit ani u druhého dílu.


Autorka dokázala po celou knihu udržet atmosféru, kterou načala v prvním díle. Hlavní hrdinka Ilan mi byla snad ještě sympatičtější než v Naslouchači. Hodně se mi líbilo, že se chovala na svůj věk a měla i z hodně věcí strach, což ve většině fantasy knih poslední dobou nebývá. Autorka se i více zaměřila na celou pětadvacítku a postupně spolu odhalujeme tajemství jejich členů, což se mi
neskutečně líbilo a doufám, že se toho v dalším díle dozvíme víc.

Ani vlastně nevím, co říct o konci knihy. Po přečtení poslední věty jsem automaticky přetočila na další stranu a hledala další kapitolu. Nemohla jsem uvěřit, že to byl konec a nemůžu tomu uvěřit do teď. Autorka už v prvním díle dokázala, že psát prostě umí a teď nám dokázala,
jak dobrá je v šokování lidí. ´

I u této knihy musím smeknout nad propracovaností příběhu a celkové čtivosti a napínavosti, ve které nás autorka nechává hezky vymáchávat. Všichni si musíte povinně přečíst Naslouchače a těm kteří ho četli snad ani nemusím připomínat druhý díl, protože to je samozřejmostí. A moc, moc, moc děkuji autorce za možnost, si knihu tak parádně užít.
Jo a abych nezapomněla:
„Pět z mnoha zaslechne,
pět z mnoha uvidí,
pět z mnoha pozvedne,
pět se v jedno spojí.
Nasterea de venin.“

4 komentáře:

  1. Na tuhle sérii slýchám samou chválu. Rozhodně se ji chystám v budoucnu přečíst. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Moc pěkná recenze :) Tahle série mě vážně baví. Zatím jsem četla jen první díl a ten byl skvělý, takže se určitě chystám i na pokračování :)

    OdpovědětVymazat