pátek 5. ledna 2018

Ódinovo dítě - Recenze

Autor: Siri Pettersen
Počet stran: 568
Nakladatelství: Host
Rok vydání: 2016
Anotace: Představ si, že ti chybí něco, co všichni ostatní mají. Něco, co dokazuje, že patříš do jejich světa. Něco tak důležitého, že bez toho jsi nikdo. Nákaza. Pouhý mýtus. Hirka se v den svých patnáctých narozenin dozvídá, že je Ódinovo dítě – bezocasá zrůda z jiného světa. Opovrhovan
á, obávaná a pronásledovaná. Člověk. Někdo si však nepřeje, aby její tajemství vyplulo na povrch, a hodlá to zajistit všemi prostředky. Zmatená Hirka musí uprchnout, protože jí jde o život. Existují však nebezpečnější stvoření než Ódinovy děti a Hirka není jediná, kdo prošel bránou mezi světy… Úspěšná norská trilogie Havraní kruhy se inspiruje severskou mytologií, ale přitom vytváří vlastní svébytný svět, kde být člověkem znamená ocitnout se ve zcela nezvyklé roli vyvržence. Hlavní hrdinka není „vyvolená“, dokonce nemá žádné zvláštní schopnosti. To, co ji odlišuje od ostatních, je děsivý fakt, že postrádá něco, co všichni ostatní mají.
Z mého pohledu...
Příběh vypráví o hlavní hrdince Hirce. Statečné a velmi silné dívce, která ve svých 15 letech zjistí, že její život byl a je plný lží. Hirka je jiná. Narodila se bez ocasu, což je pro ostatní a pro společnost ve které žije nepřijatelné. Zjišťuje, že její otec vlastně jejím otcem není, ale je to člověk, který jí našel v lese a nechal si jí. A to i přesto, že je Hirka Ódinovým dítětem a prošla portálem z jiné země. Tím se však brána stala přístupnou i jiným bytostem, které byly známi pouze v pověstech. Problém nastává, když se má Hirka zúčastnit obřadu, který má odhalit její schopnosti, ale jelikož Hirka pochází z jiného světa, tyto schopnosti nemá. Hrozí jí tak veliké nebezpečí, že bude její tajemství odhaleno.

Kniha mě na první pohled zaujala svou výstřední a zcela originální obálkou. Hodně mě zaujala i svou anotací a jelikož já mám hodně ráda fantasy, knihu jsem musela mít.



Autorka zde vymyslela zcela vynikající příběh. Svět, ve kterém Hirka žije, je naprosto fantasticky popsán a postavy jsou naprosto božsky vykresleny. Hlavní hrdinku Hirku jsem si oblíbila. Byla to velmi statečná, nebojácná a chytrá holka. Většinu lidí, co jsem tak četla, vcelku štvala, ale mě se hodně líbila. Kromě Hirky, autorka napsala i kapitolky s Rimem Al-Eldarinem, což je potomek velice urozeného rodu, který se měl stát dědicem stolce. On se však rozhodl pro cestu bojovníka, což hodně lidí popudilo. Rime byl kamarádem Hirky. V knížce jsem ho měla ráda, ale na začátku mě občas trošku štval svým chováním. A třetí postavou, kolem které se točily kapitolky byl Urd, který se po smrti svému otce, dostane do Rady. Rada vlastně vládne celé říši s pomocí Vidoucího.

Autorka se v knize inspirovala Norskou mytologií. Začátek knížky mě moc nebavil. Bylo to pomalejší a trošku jsem se v tom ztrácela, a to hlavně v názvech a jménech. Když jsem překousala asi prvních 100 stran, dostala jsem s k naprosto úžasně napínavému a dobrodružnému příběhu. Hltala jsem stránku za stránkou a v noci jsem četla až do tří hodin, protože jsem tu knihu odmítala dát z ruky. Kniha byla celkově pěkně čtivá a jak už jsem psala, kromě prvních sta stran, příběh doslova mizel pod rukama.

Konec knihy byl naprosto úžasný a já jsem celá natěšená na další díl, který si snad co nejdříve přečtu.
Pokud máte rádi fantasy, jako hodně dobré fantasy, Ódinovo dítě je kniha pro vás a rozhodně si jí musíte přečíst.
Já tímto moc děkuji Dobrým knihám za poskytnutí této úžasné knihy. https://www.dobre-knihy.cz/
Knížku si můžete koupit zde: https://www.dobre-knihy.cz/havrani-kruhy-1-odinovo-dite-272550.html a knihy podobných žánrů si můžete prohlédnout zde: https://www.dobre-knihy.cz/fantasy-441/

2 komentáře:

  1. Krásná recenze :-) O této sérii už dlouho uvažuji, strašně se mi líbí ta jednoduchost obálek a v knihovně by byly určitě krásné, ale když já na to fantasy příliš nejsem, tak uvidíme, třeba se k nim někdy dostanu. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji :) myslím si, že by se vám hodně líbila i tak

      Vymazat