středa 7. března 2018

Tisíc kousků tebe - Claudia Gray

Autor: Claudia Gray
Počet stran: 280
Nakladatelství: CooBoo
Rok vydání: 2017
Anotace: Rodiče Marguerite Caineové jsou geniální vědci, jejichž převratný vynález zvaný Ohnivák umožňuje cestování do různých dimenzí. Ale potom je Margueritin otec zavražděn a jeho vrah – hezký a tajemný Paul, asistent obou rodičů – stačí před zákonem uniknout do jiné dimenze. Marguerite nepřipustí, aby zůstal bez trestu, takže se ho
vydá pronásledovat. Dívka se zde pokaždé vtělí do alternativní verze sebe sama, ale setkává se také s alternativními verzemi lidí, které zná – včetně Paula, jehož život se s tím
jejím čím dál více proplétá. Marguerite brzy začne pochybovat nejen o Paulově vině, ale i o vlastních citech k němu. A vzápětí odhaluje, že pravda o smrti jejího otce je mnohem hrozivější, než předpokládala.


Z mého pohledu...
Rodiče Marguerite jsou vědci a fyzikové. Díky tomuto, vyrůstala ve světě všelijakých teorií a výzkumů. Jeden z nejpozoruhodnějších je Ohnivák. Přístroj, díky kterému člověk dokáže ,,přeskakovat" z jedné dimenze do druhé.
Když je jednoho dne Margueritin otec zavražděn, všechny stopy směřují k Paulovi, - asistentovi a příteli jejích rodičů. Zní to jako dokonalý zločin. Než se uskuteční pátrání, Paul uprchne do jiné dimenze. Avšak Marguerita se nehodlá vzdát. S pomocí dalšího výzkumného asistenta Thea, se vydává hledat Paula skrz dimenze, aby se pomstila. V každém světě, který navštíví, potkává pokaždé jinou verzi Paula, který jí nutí začít pochybovat o všem, včetně jejích citů.

Vlastně ani nevím, co jsem od této knížky čekala, ale rozhodně ne to, co jsem našla uvnitř.
Začátek knihy mě moc nebavil a hodně často jsem knížku odkládala. Avšak po překousání se první třetinou, jsem se do děje začetla a ani jsem si neuvědomila, že se blížím ke konci. Nápad na tento příběh mi přijde výtečný, nový a pro mě neokoukaný. Margueritino navštěvování jiných dimenzí, mě hodně zaujalo a bavilo mě to. Vždy jsem byla zvědavá, jaká bude v jiném světě.

Hodně se mi líbila jedna část, kde byla vévodkyně v Carském Rusku. Tyto kapitolky jsem hltala jednu za druhou a úplně mě to celé fascinovalo. Toto byla jedna z mála knih, u kterých jsem dokonce i brečela. Já totiž nemám úplně ráda celkově dojemné knihy. U nich nikdy nebrečím, ale u knih, u kterých nečekáte, že bude nějaká pasáž dojemná, to jde samo.


Na postavy jsem často a hodně měnila názory.
U Marguerite mi trvalo nějakou chvíli, než jsem se vžila do její role a začala prožívat to dění okolo s ní. Poté, jsem si jí však hodně oblíbila. Byla odvážná a chtěla pomstít svého mrtvého otce. Nehrála si na nějakou naivní holku, kterou ani nebyla.
Paul za mě prošel asi největší změnou. Ze začátku taková nějaká postava a cítit něco k ní, jsem začala asi v polovině. Hodně jsem si jí oblíbila, i když hrál něco jako záporáka.
Thea jsem měla asi nejméně ráda. Šlo vidět, že mu na Marguerite záleží, ale prostě mi moc nesednul a štval mě tak vcelku.

V knížce autorka samozřejmě zakombinovala i milostnou linku. Tahle se svažovala spíše k milostnému trojúhelníku, ale věřím, že i ti, kterým toto klišé vcelku leze na nervy, budou tento fakt s radostí připisovat na seznam dobra.

Myslím, že kniha zaujme každého fanouška sci-fi a YA. Koho zajímá fyzika tak si rozhodně přijde na své, ale radost z této knihy budou mít i ostatní, protože knížka nepatří k těm, které popisují zdlouhavé fyzikální vzorečky a přílišné vysvětlování.
Příběh se mi tedy hodně líbil a jsem nanejvýš spokojená. Pokud jste knížečku četli vy, určitě mi dejte vědět, jak se vám líbila a pokud ne, tak vám jí velice ráda doporučuji. Dejte jí šanci a nezklame vás.

2 komentáře:

  1. Pěkná recenze :) Knihu jsem zrovna dočetla a líbila se mi :) Takové YA sci-fi, to mě baví :)

    OdpovědětVymazat