sobota 10. března 2018

Káva a sušenky #1

Myslím, že je čas na založení nové série, která by byla spíše povídací. Shrnula bych zde nejlepší knížky, které jsem za určité období přečetla, nebo naopak nejhorší. Můžeme se i rozpovídat o knihách, které nově vyšly anebo v blízké době vyjdou. Chtěla bych tady vytvořit takovou diskuzi, já bych něco započala a vy byste mi napsali váš názor do komentáře.

Asi jako první, bych zde vytáhla sérii Havraních kruhů. Věřím, že jste určitě o této sérii slyšeli, pokud ne, dám vám sem odkaz na recenze. 1. díl2. díl3. díl.
Autorka zde vytvořila naprosto promyšlený svět. Podle mě neokoukaný a je to zcela jiné fantasy, než na jaké jsme zvyklí. Hodně mě u prvního dílu, - Ódinova dítěte, - mrzí první polovina knížky, která je, dá se říci, nudná. Hodně čtenářů to odradilo a odložilo jí, což si myslím že je veliká škoda. Najde se zde někdo, kdo 1. díl nedočetl? Pokud ano, rozhodně bych se jen tak nevzdávala. Po prokousání se tou, pro někoho méně čtivou částí, naleznete zcela jiný svět, který vás naprosto pohltí.
Nevím jak vy, ale já jsem si při čtení prvního dílu, naprosto zamilovala Kura. To jméno, jsem potom prostě nedokázala zapomenout a byla jsem hodně natěšená, abych zjistila, jak se to sním bude dále vyvíjet. A musím uznat, že druhý díl, jsem četla s otevřenou pusou.
Chtěla bych zde zmínit i novou knihu Dívka na kusy, která vyšla nedávno u nakladatelství Omega.
Příběh vlastně pojednává o sebepoškozování. Mě osobně, když jsem se na ní tak koukala jak na internetu, tak v knihkupectví, se knížka zdála jako takové YA dívčí vyprávění o dívce, která má stejné problémy s rodiči, jako každá druhá holka jejího věku. Při čtení jsem ale zjistila, že jsem se vážně hodně spletla. V příběhu byl zakombinovaný i sex, alkohol nebo například drogy. Skvěle napsaný příběh o jedné dívce z mnoha.
Kdo z vás jí četl, mi dá zřejmě za pravdu, že když knížku čtete, cítíte něco strašně zvláštního. Radost, smutek, zlobu i porozumění. Po dočtení poslední stránky, jsem nebyla schopna ničeho. Jenom jsem ležela se slzami v očích a sledovala strop. Hodně mě zajímá, jak knížka působila na vás, pokud jste jí četli a pokud ne, tak se na ní prosím kukněte. Vážně to stojí za to a měl by si jí přečíst každý. Recenze.
Určitě jsi si už povšimli, že mají vyjít samé nové a skvělé knížky. Podíváme se tedy na pár z nich. Tedy na ty, na které se nejvíce těším já a vy mi rozhodně napište, na které se samou nedočkavostí klepete vy.
Určitě tady nejsem jediná fanynka Sarah J. Maas a jejích dvou sérií, - Skleněný trůn a Dvůr trnů a růží. Předpokládám, že určitě víte a už jen odpočítáváte dny do vydání třetího dílu Dvoru trnů a růží, - Dvůr křídel a zmaru. Kdo četl druhý díl, této série mi dá určitě za pravdu, že autorka posouvá své hranice víš a víš. Autorka má velikou zálibu ukončovat knihy tak, jak je ukončuje a tím naše čekání na nové díly jen urputně zhoršuje. Skvělá zpráva je, že by tento rok, nejspíše v červnu, mělo vyjít pokračování i Skleněného trůnu. Šestý díl této série bude věnován především Chaolovi, tak uvidíme, jak se s tím autorka poprala.

Když už jsme u těch retellingů, vcelku nedávno vyšla novinka Na lovu. Knížka, která na pohled zaujme už jen svou nádhernou obálkou. Myslím si, že nikdo z nás nezavrhne jakési převyprávění Krásky a zvířete. Příběh je naprosto čtivý a stránky vám pod rukama ubíhají strašně rychle. Určitě vám knížku doporučuji a pokud jste jí četli, dejte vědět, jak se vám líbila.

Ještě chvíli zůstaneme u novinek a podíváme se na knížku, na kterou jsem dělala i recenzi a máte jí zde. Jedná se knížku Tisíc kousků tebe od Claudie Gray. Pokud jste o ní ještě neslyšeli, tak se po ní rozhodně někde podívejte, protože opravdu stojí za to. Příběh vypráví o Marguerite, jejíž rodiče jsou fyzikové, kterým se povedlo vymyslet jeden pozoruhodný přístroj. Tím přístrojem je Ohnivák, který umožňuje navštěvování různých dimenzí. Když je její otec zavražděn, vydává se Marguerite do neznámých dimenzí, aby našla Paula, - údajného vraha a pomstila se.

To je pro dnešní "Kávu a sušenky" vše. Pokud se vám tento formát líbí, budu ráda, když mi to napíšete a budu se na vás těšit, u dalšího příspěvku.

4 komentáře:

  1. Na lovu mám vo wishliste a rozhodne si chcem túto knihu prečítať, retellingy mám celkom rada a tá obálka je krásna :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Na lovu vypadá hodně dobře, ale ještě víc mě zaujala Dívka na kusy. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To se nedivím :) obálka je úžasná stejně jako příběh

      Vymazat