středa 22. listopadu 2017

Marťan - Recenze

Autor: Andy Weir
Nakladatelství: Knižní klub
Počet stran: 244
Rok vydání: 2015
Anotace: Před šesti dny se Mark Watney jako jeden z prvních lidí prošel po Marsu. Teď je přesvědčený, že bude prvním člověkem, který tam zemře. Málem zahynul v prašné bouři a zbytek jeho posádky odletěl v domnění, že je mrtvý. Mark nemá jak odeslat zprávu, že přežil. A i kdyby se s lidmi na Zemi spojit dokázal, zásoby mu dojdou mnohem dřív, než by stačila dorazit pomoc. Mark se však nevzdává. Vyzbrojen pouze svým důvtipem, technickými dovednostmi a nevyčerpatelným smyslem pro humor, který se pro něj stane nejcennějším zdrojem síly, se pouští do tvrdošíjného boje o přežití. Jak zdolává jednu zdánlivě nepřekonatelnou překážku za druhou, začíná věřit, že by na cizí planetě přece jen mohl obstát. Jenže Mars mu ještě přichystá nejedno překvapení…


Z mého pohledu...

Mark Watney... Muž, kterého zasáhla anténa v prašné bouři na Marsu a jeho posádka odletěla v domnění, že zemřel. On ale přežil. Je sám na cizí planetě a nemá žádné spojení se zemí, tudíž nemůže dát nějak najevo, že nezemřel. Jeho dalším problémem je jídlo... Než by na Mars přijela další výprava, Markovi by došli potraviny a umřel by hlady. On se ale nevzdává. Za pomoci jeho technickými dovednosti, pravdou že je vážně dobrý botanik a velikým smyslem pro humor, se dostáváme do skvělého děje s Markovou odhodlaností přežít a celou Zemí, která mu v tom pomáhá. 

Tuhle knížku jsem se rozhodla přečíst kvůli úkolu do literatury. Měli jsme za úkol si vybrat nějakou knížku (po konzultaci) a napsat o ní dlouhou esej, tak jsem se řekla, že je ta správná doba na to, si přečíst Marťana. Pokukovala jsem po ní dlouho, vždycky jsem se tak na ní dívala v tom knihkupectví, ale nikdy jsem se neodvážila si jí koupit. Nedávno jsem se tedy rozhoupala, koupila si jí, přečetla jí a nelituji toho.

Hned po přečtení první věty jsem věděla, že mě knížka bude bavit. Střídají se zde deníkové záznamy a poté kapitolky, kde poznáváme posádku jeho lodi a taky lidi na zemi, jenž dělají vše pro jeho záchranu. Knížka byla čtivá a hodně jsem se u ní nasmála. Líbilo se mi, že autor nešetřil ani technickými věci a popsal je tak aby se i lidé, kteří moc zrovna nemají v lásce přírodní vědy, nenudili a bavilo je to.

Mark mi přišel od začátku hodně sympatický. Byl pozitivní, a hlavně měl smysl pro humor. Některé hlášky byly vážně nezapomenutelné. U knížky jsem málem brečela smíchy, i když by člověk neřekl, že podobné téma může být vtipné. Marka si hodně oblíbíte. Prostě při čtení cítíte, jak sexy je to chlap (ne nemusíte znát film, aby jste to věděli, to prostě cítíte) a dali by jste cokoli, být na tom Marsu s ním.

Hodně se mi líbila i celkové reálnost knížky. Ono vlastně když se na to tak podíváte, tak toto všechno se může stát a je dost možné, že by člověk na místě Marka postupoval podobně. Vážně mě zaujali i všechny výpočty, které Mark v knížce dělá a celkově jeho počínání je suprové.

Podobný žánr knihy jsem nikdy nečetla, ani sci-fi moc nevyhledávám. Spíše si zalezu s dobrou Fantasy knížkou, ale toto mě vážně chytlo. Kniha okouzlila hodně čtenářů a já jsem jednoznačně mezi nimi. Marťan je rozhodně jedna z nejlepších knížek, které jsem kdy četla. Moc vám jí doporučuji. Tahle knížka vám rozhodně nesmí chybět na seznamu přečtených.

2 komentáře:

  1. Super recenze! :)
    Já knížku naprosto miluju. ♥ Mark je neskutečně sympatický a příběh je dokonale vykreslený. :)

    OdpovědětVymazat