sobota 4. listopadu 2017

Ledová krev - Recenze

Autor: Elly Blake
Počet stran: 320
Rok vydání: 2017
Nakladatelství: CooBoo
Anotace: Sedmnáctiletá Ruby žije ve světě, v němž vše ovládá led. Ovšem ona sama má moc ohně a žáru – a to se v tomto krutém světě trestá smrtí. Takže po smrti své matky se přidává k rebelům, kteří chtějí zničit ledového krále. Ovšem než se stačí zapojit do boje, je polapená a donucena bojovat proti nejlepším bojovníkům svého nepřítele. Jestliže turnaj přežije, má jedinečnou šanci zničit šíleného krále. Ale skončí tím utrpění lidí v království?
Plamen a led jsou v tomto světě nepřátele na život a na smrt, ovšem společně by mohly vytvořit sílu, která by mohla změnit vše.

Z mého pohledu...
Příběh, který nás zavede do království Ledu, kterému vládne krutý král Malak. Mezi ohněm a ledem panuje velké nepřátelství, a právě v tuto dobu je vše ještě horší. Malak posílá všechny Ohnivé do arény, kde se musí utkat s jeho nejlepšími bojovníky. A ještě žádný Ohnivý nepřežil.

Naše hlavní hrdinka Ruby je ohnivá. Od svého narození, už celých sedmnáct let, se schovává před vojáky, ve vesnici, kde žije jen se svojí maminkou. Snaží se potají trénovat a krotit svůj dar, který je ale v tomto království prokletím. Jednoho dne si ale pro ruby přijdou vojáci. Její maminku na místě zavraždí za skrývání ohnivého a Ruby pošlou do vězení. Po půl roce stráveného ve vězení, se u ní zjeví záhadný Arcus, který jí nabídne vysvobození. Ruby, ač nerada, nabídku přijme, protože je to lepší, než čekat na smrt. Arcus jí pomůže utéct a ukryje jí v opatství, kde žije a kde se o ní stará hlavní mnich Bratr Mléč a bratr Gamut. Když se Ruby uzdraví a nabere sílu, začnou jí trénovat, aby porazila nejen královi nejlepší válečníky, ale i samotného krále.  

Knížka mě hned na první pohled zaujala. Má krásnou obálku a podle anotace to vypadalo na dobrou, ač né moc originální fantasy. Bylo mi řečeno, že je knížka podobná Rudé královně. Jo bylo tam něco, co knížky spojovalo, ale i tak autorka dokázala vymyslet příběh plný zvratů, otázek a napětí.
Hned od začátku se mi líbil i styl psaní, hned mě příběh vtáhnul do děje a četl se lehce.

Líbilo se mi, jak si autorka pohrála s hlavní hrdinkou. Nebyla to žádná fňukna ani naivní puberťačka. Ano, když jí něco ranilo uměla projevit city, ale když šlo do tuhého, uměla zachovat chladnou hlavu a být odvážná. Hodně se mi i líbilo, že když něco chtěla, šla si zatím přes všechny překážky, dokud se k tomu alespoň nepřiblížila.

Děj pěkně odsýpal, což já u knížek oceňuji. Nebyla tam žádná nudná místa. Děj byl akční, dobrodružný, napínavý a bylo tam i tak akorát dost romantiky. Knížku mi nešlo odložit skoro až dokonce. Měla jsem jí přečtenou za den což se mi moc často teda nestává. Jak už jsem psala, knížka mě bavila od samého začátku, ale musím říct, že od poloviny knížky do mělo fakt grády a moc se mi to líbilo. Samozřejmě od knížky nečekejte novou Sarah J. Maas, ale jelikož jsem od knížky nějak moc nic neočekávala, byla jsem unešená. 

Určitě knížku doporučuji všem, kdo máte rád fantasy a YA. Knížka mě opravdu moc bavila. Stránky ubíhali fakt rychle. Vůbec nelituji, že jsem si jí přečetla a doufám, že si v blízké době přečtu stejně tak dobrou knihu.

Za knížku moc děkuji https://www.dobre-knihy.cz/
Pokud vás knížka zaujala, můžete si jí objednat zde: https://www.dobre-knihy.cz/ledova-krev-335500.html a pokud máte rádi stejný žánr, můžete se podívat na podobné knížky zde: https://www.dobre-knihy.cz/fantasy-441/

Žádné komentáře:

Okomentovat