sobota 28. října 2017

Magonie - Recenze

Autor: Maria Dahvana Headley
Počet stran: 320
Rik vydání: 2017
Nakladatelství: CooBoo
Anotace: Aza Ray se topí ve vzduchu. Aza trpí už od narození tajemnou plicní chorobou, kvůli které se jí hůře dýchá, mluví a i žije. Když dívka zahlédne jednoho dne na nebi tajemný koráb, její rodina to přisoudí vedlejším účinkům léků. Jenže Aze to jako halucinace vůbec nepřipadalo. Slyšela, jak na ni někdo z lodi volá. Jediný, kdo ji bere vážně, je její nejlepší kamarád Jason. Jason, který tu pro ni vždycky byl. Jason, který je možná víc než jen kamarád… Ale než Aza stačí tuhle vzrušující možnost zvážit, něco se strašlivě zvrtne a Aza je pro náš svět ztracená. Nalezne ji ale svět jiný – Magonie. Nad mraky, ve světě obchodních korábů, už Aza není tou slabou a umírající dívkou, jíž bývala na Zemi. V Magonii se poprvé může doopravdy nadechnout. A co je ještě lepší, má tu nesmírnou moc – jenže když se snaží zorientovat ve svém novém životě, zjišťuje, že je na spadnutí válka. Magonii a Zemi čeká zúčtování a v Aza má v rukou životy celého lidstva – včetně chlapce, který ji miluje. Komu bude Aza věrná?


Z mého pohledu...
Aza trpí záhadnou nemocí plic. Jako po jediné nositelce, tuto nemoc dokonce i pojmenují. Aza se nemůže pořádně nadechnout, kašle a trpí velmi nepříjemnými záchvaty. Doktoři jí nedávají mnoho času, ale Aza se snaží žít. Blíží se její šestnácté narozeniny a je dokonce i zamilovaná a prožívá krásné období. Její nemoc se ale stále a stále zhoršuje a tím i její dýchání. Vše se ale změní, když uvidí loď. A ne tak ledajakou. Proletí kolem oken v její třídě a Aza slyší, jak jí někdo volá. Zdá se, že má halucinace, ale pravda je mnohem horší, než si myslela. 

Ze začátku knihy se zdá, že kniha pojednává příběh o dívce a její těžké, záhadné nemoci a jak se vypořádá s tím, že jí nezbývá moc času. To je ale omyl. Knížka zcela vybočuje z řady klasických YA a proto zažíváme neskutečný, fantasy příběh plný překvapení a lásky. Knížka si zcela získala mé srdce, protože není naplněna obvyklými klišé a předvídatelného děje, ale zcela neočekávaných zvratů. Příběh je hlavně pro čtenáře s velkou spoustu fantazie, kterou celou při čtení vypotřebujete. 

Aza Ray je nejsložitěji vytvořená a pro mě velmi úžasná postava. Dívka, jež se musí vypořádat se svou nemocí a která musí zvládat své záchvaty kašle. Je obětavá, milá, hodná, ale když je potřeba umí se postavit na své vlastní nohy a bojovat. Dívka, která miluje svého nejlepšího kamaráda a rodinu, která jí velmi pomáhá a je jí velkou oporou a pro kterou by Aza dala ruku do ohně. Když se nečekaně objeví na již jmenované, záhadné lodi, celý děj se otočí vzhůru nohama. Aza však stále zůstává silná a obětavá.

Jason. Jeho postavu jsem si hodně oblíbila. Je naplněn velkou nadějí, neobyčejného charisma a velkou vírou a láskou vůči Aze. Prostě kluk, kterého si hned zamilujete a ta láska vám vydrží celou knihu. 

Příběh je vyprávěn z dvou dějových linií. Jednu vypráví sama Aza a jednu Jason. Je velmi zajímavé sledovat děj a myšlení z pohledu Azi, která je na lodi a poté děj z pohledu Jasona a sledovat, jak její rodina ne zemi truchlí, zatímco Jason neztrácí naději. Obě tyto linie poskytují nový náhled na děj a úžasný přehled o věcech, které bychom se jinak nedozvěděli.

Knize snad nemůžu nic vytknout. Magonie se rozhodně řadí k mým nejlepším knihám, které jsem zatím četla. Autorčin styl psaní si hned zamilujete a 300 stran uteče doslova jako voda. Pokud jste příznivcem dobré fantasy a hledáte něco nového, musíte dát Magonii šanci a já jen budu doufat, že na knížku budete mít podobny názor jako já.  

Žádné komentáře:

Okomentovat