pondělí 25. září 2017

Šepotání - Recenze

Autor: A. G. Howard
Počet stran: 416
Rok vydání: 2015
Nakladatelství: CooBoo
Anotace: Alyssa slyší šepotání květin a hmyzu, je to dar, který připravil o rozum už její matku. Pocházejí totiž z rodiny Aleny Liddelové, lépe známé coby Alenky z Říše divů, skutečné inspirace Lewise Carrolla, podle níž stvořil svůj proslulý fantaskní svět. Když se matčin stav zhorší, nemůže už Alyssa své dědictví dál popírat a zjistí, že na těch fantastických pohádkách, které zná z dětství, je víc pravdy, než by se mohlo zdát. Vydává se na útěk, který zavinila už kdysi dávno právě Alice. Trhlinou v zrcadle se dostane do Říše divů, jež je mnohem ponurejší, než jak ji zná z knížek a stáhne s sebou i svého nejlepšího kamaráda a tajnou lásku Zacha. Na druhé straně už na ně čeká podezřelý, ale svůdný Morpheus a provází je při jejich hledání. Ale dá se mu opravdu věřit?

Z mého pohledu...
Alyssa pochází z rodiny, kde všechny ženy počínaje známou Alenkou skončili v blázinci. A Alyssa si též myslí, že jí čeká stejný osud, protože slyší šepotání květin a hmyzu, což o bláznovství hodně svědčí. Ale brzy pochopí, že to není jen bláznovství, ale realita. Alyssa postupně odhaluje skrytá tajemství její rodiny a když se nakonec se svým kamarádem Zachem (do kterého je mimochodem hodně zamilovaná) propadne do samotné Říše divů, nestačí se divit. Průvodcem jim dělá svůdný Morpheus, na kterého si začne Alyssa vzpomínat, jako na svého přítele z dětství. Ten má pro Alyssu úkol, kvůli kterému jí vylákal do říše divů. Dá se mu ale věřit? A jaká další překvapení na Alyssu ještě čekají?

Určitě každý už zaregistroval tuto knížku. Ať už kvůli tomu, že se její autorka objeví na letošním Humbooku nebo kvůli její nádherné obálce. Ta kniha je nádherná i uvnitř, a nejen kvůli tomu že má zelené písmo (ano vážně má zelené písmo, no není to bomba??). Kniha je celá taková zvláštní, ale tím svým úžasným způsobem. Tato knížka vás vtáhne do svého děje a nechá vás tam i po přečtení.

Tato kniha je retellingem na Alenku v říši divů a jelikož já Alenku v říši divů zbožňuju, jsem ráda že tato knížka to jen posílila. Knížka ovšem není tak úplně retellingem, protože Alyssa v knížce nepředstavuje samotnou Alenku, nýbrž jednoho z jejích potomků. Už od samého začátku knížky, jsem byla uchvácena dějem, který se tam odehrával. Už jen z toho, jakým způsobem se Alyssa do říše divů dostala a co tam všechno se Zachem prožila mi spadla brada. Bylo to fascinující a úžasně vymyšlené. Od dočtení této knížky mám v pokoji zrcadlo a každý den zkouším, jak se dostat do Říše divů, protože já tam chci!! A ať si říká, kdo chce, co chce, jednou se tam také dostanu.

Alyssu jsem si už na začátku velmi oblíbila. Přišla mi jako taková rebelka, ale přitom měla i tu svou druhou stránku, ve které byla zamilovaná do svého kamaráda Zacha a chtěla pomoct své mámě zavřené v blázinci. Vlivem Morfea a tím co se o sobě, Alence a obecně o Říši divů dovídala, se také samozřejmě trochu změnila, ale tím způsobem, že si začala více uvědomovat, které věci jsou důležité a měla v plánu udělat to co je správné, ať už to bude stát cokoliv.

V této knize nechybí ani milostný trojúhelník. Já si samozřejmě hned zamilovala tajemného Morfea, takže celou knížku jsem fandila zrovna jemu. Né že by se mi Zach nelíbil, ale Morfeus je prostě Morfeus. Je to těžko, hodně těžko popsatelná postava, protože jsem u něho vystřídala několik emocí a názorů, ale i vlivem dalších dílů jsem se do něho prostě zamilovala.

S Šepotání jsem naprosto nadšená. Nejen úžasně napsané postavy, ale i úžasně napsaný příběh a stránky, které jsem četla doslova s otevřenou pusou. Knížku vám doporučuji a přečíst si jí prostě musíte.

6 komentářů:

  1. Kolem téhle knížky pořád kroužím, ale hlavně proto, že se mi strašně líbí ta obálka... ale že má zelené písmo, no to mě úplně dostalo, to jsem vůbec netušila :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Když jsem poprvé knížku otevřela, byla jsem z toho zeleného písma hotová 😂😍😍 ale krásně to zapadlo do příběhu 💜💜

      Vymazat
  2. Moc pěkná recenze :) Knihu jsem četla minulý rok když vyšla a celkem se mi líbila, i když byla trochu chaotická :) A těším se na autorku na Humbooku :)

    OdpovědětVymazat
  3. Hm, tak na tuhle knihu jsem vážně zvědavá :-) Alenku moc nemusím, ale Šepotání všichni tak chválí, že si to asi nemůžu nechat ujít, tak snad to bude stát za to :-)

    OdpovědětVymazat