úterý 27. února 2018

Síla - Siri Pettersen

Autor: Siri Pettersen
Nakladatelství: Host
Počet stran: 464
Rok vydání: 2017
Anotace: Představte si, že jste ikonou ve světě obávaných slepých. Symbolem, který jeho obyvatele spojuje v nenávisti a touze po pomstě. Jako dcera mrtvorozeného válečníka, jenž se vinou zrady svého bratra ocitl ve vyhnanství, máte jediný úkol — zahájit začátek konce.
Hirka se připravuje na setkání s vládnoucím rodem studeného světa s pevně danou hierarchií, v němž se cení odvaha a pohrdá slabostí. Dívka neochotně přijímá svůj osud v naději, že svého přítele Rimeho udrží naživu a Ymslandu v bezpečí. Ale žízeň mrtvorozených po Síle je neuhasitelná a válka nevyhnutelná. Ke kterému světu se Hirka nakonec přikloní? Kam patří?



Z mého pohledu...
Na začátek bych chtěla jen říci, aby si recenzi přečetli ti, kteří četli předchozí dva díly. Přeci jenom nemohu napsat recenzi na třetí díl bez toho, abych vám nevyzradila ani trochu děje. Já vás varovala :D.
Pokud jste nečetli předchozí díly - Ódinovo dítě, Plíseň - tak vám rozhodně doporučuji se po ní někde podívat do knihkupectví. Já za tento výtisk moc děkuji Megaknihám a pokud si knížku budete chtít koupit tak můžete Zde.

V závěrečné knize od úžasné autorky Siri Pettersen sledujeme další Hirčinu návštěvu pro ni neznámého světa. Tentokrát Hirka projde branami z lidského světa, do světa Umpiri. Je přesvědčená o tom, že tam patří a její pobyt v onom světě je správný. Postupem času však zjišťuje, že tomu tak není.
Prvních asi 250 stran knihy mě moc nebavily. Ano, vidíme naprostou propracovanost příběhu, jako tomu bylo i v předchozích dvou dílech a náš milovaný styl psaní, ale přesto se v první polovině nic moc nedělo. Knížečka pro mě dostala šmrnc, až v druhé polovině, která byla plná akce.

Postavy jako vždy, krásně vykresleny. Hirka mi přišla nejvýraznější. Ze začátku série taková malá nevýrazná šedá myška, která se bála pomalu i vlastního stínu. Postupem času prošla však velikou změnou a teď mi přišla jako velice silná a chytrá hrdinka. Hodně se mi líbilo i její vymýšlení plánu, který nebyl odhalen - nebo alespoň mě, tak nějak unikl - a dozvídáme se ho až na konci.

Myslím si, že mi hodně pomohl fakt, že jsem Sílu četla v závěsu, hned po přečtení druhého dílu.
Od této knihy nečekejte žádné veliké gradování děje a vyústění soubojů. Autorka spíše sází na vyprávění a popisování faktů. Drama nám tedy nastává až úplně na konci knihy.
Knihu bych doporučila všem s velkou dávkou fantazie a představivostí, kterou budete u této knihy určitě potřebovat.

Žádné komentáře:

Okomentovat