sobota 10. února 2018

Má lady Jane - Cynthia Hand, Brodi Ashton, Jodi Meadows

Autor:
Počet stran: 408
Rok vydání: 2017
Nakladatelství: Fragment
Anotace: Historie se nemusí brát příliš vážně… Dopřejte si královskou zábavu!
Jana Greyová má za sebou totéž, co řada šlechtičen před ní: svatbu s naprosto cizím mužem. Navíc má tu smůlu, že sňatkem se ocitla přímo uprostřed politického komplotu, který svrhl z trůnu jejího bratrance, krále Eduarda, a z ní udělal královnu. Na celýc
h devět dní! Má opravdu vládnout, nebo řešit, že má hrad plný spiklenců a její novomanžel se ve dne proměňuje v koně?
Originální fantasy na motivy historických událostí, které ale nebere příliš vážně. Čeká vás dokonalý černý humor, nadsázka, láska, dobrodružství a dokonce i troška magie.


Z mého pohledu...
Ocitáme se v Anglii za vlád linie Tudorovců. Příběh začíná, když král Eduard VI. umírá na dřívější rozšířenou chorobu Tuberkulózu. Za rady jeho nejbližšího rádce Dudleye, ustanoví nového panovníka. Tím je jeho sestřenice lady Jane. Avšak následnicí trůnu měla být jeho sestra Marie, které ale Eduard kralování předat nechce. Hlavním důvodem je ten, že Marie je Veritka - člověk, který nemá v krvi žádnou magii, tedy nemá žádné schopnosti. Opakem Veritů jsou Ediané. Díky Dudleovi Eduard nejenže stanoví Jane královnou, ale provdá ji za jeho druhorozeného syna Gifforda Dudleye.
Problém je v tom, že Gifford je kůň. Doslovně. Díky tomu, že je Edian se ve dne mění v koně a v noci je kůň.

Jelikož miluju dějiny - v jakémkoli podání - knížku jsem si musela přečíst. Musím uznat, že má opravdu krásnou obálku. Zaujme a rozesměje. U knihy jsem čekala že nebude úplně založena na reálné historii, ale hodně mě překvapilo, jak se s tím autorky poprali. Spojení fantasy, humoru a anglické historie se mi hodně líbilo a vše do sebe krásně zapadalo.
Už od začátku se mi kniha moc líbila. Příběh byl velice čtivý a zajímavý, knihu přečtete doslova za chvilku. Hodně se mi líbila i taková "skrytá" historie, jelikož Veriti a Ediané představují přenesené Protestanty a Katolíky a vlastně potyčky mezi nimi.
Hodně se mi líbili i scénky s Jane a Giffordem. Jejich potyčky, kterých nebylo málo, mě velice pobavily.
Hlavní postavy se mi hodně líbily. Jane, velice chytrá knihomolka mi byla velice sympatická. Lady Jane měla rezavé vlasy, což bylo v dřívější době, dalo by se říci nemístné a byla proto považována za nehezkou. Mě se to ovšem líbilo. Gifforda jsem měla ráda už od začátku. Schovává se za pověst sukničkáře, ve skutečnosti je ale velice citlivý, a i když to nedává najevo, velice miluje svou manželku.

Knížka je zaměřena spíše pro mladší čtenáře cca. kolem 15 let. Pokud ale někoho baví humorná historie s kapkou magie, určitě se bude líbit i starším. Já této knize dávám plný počet bodů a velice vám ji doporučuji.
Moc děkuji Palmknihám za poskytnutí e-knihy https://www.palmknihy.cz/
A pokud vás knížka zaujala, můžete si ji koupit Zde.
 

2 komentáře: