úterý 12. prosince 2017

Ledová jako sníh - Recenze

Autor: Danielle Paige
Rok vydání: 2017
Nakladatelství: Fragment
Počet stran: 296
Anotace: Sedmnáctiletá Snow žije v přísně hlídané klinice pro duševně choré. Hluboko uvnitř ví, že tam nepatří, ale na život mimo zdi nemocnice si skoro nevzpomíná. Jediné, co má, jsou divné sny. Vlastně ne, ještě má Balea – nejlepšího kamaráda, první lásku, člověka, kterého dokázala zničit jediným polibkem. Když Bale zmizí, Snow nezbývá nic jiného, než se vydat po jeho stopách. S pomocí podivného ošetřovatele, který ji pustí ven, se ocitne v Algidu. V mrazivé zemi, která je s její minulostí spojena víc, než si myslela. Algid je nevyzpytatelný, nebezpečný, plný čarodějnic, zlodějů a osudových setkání. Vládne mu krutý a mocný král. Když Snow zjistí, že jí v žilách koluje jeho krev, je postavena před volbu. Stane se hrdinkou nebo hříšnicí? Královnou nebo chudinkou? Vybere si mrazivou bezcitnost nebo pravou lásku? Úžasný příběh na motivy pohádky Sněhová královna od bestsellerové autorky Danielle Paigeové.
Z mého pohledu...
Snow prožila skoro celé své dětství v psychiatrické léčebně pro duševně choré. Velice špatně zvládá stres a její špatné nálady v podobě silného vzteku, nesou zlé následky. Jediným jejím přítelem je Bale. Snow mu věří jako nikomu a snaží se oba o to, aby byli co nejvíce spolu. Navzájem si pomáhají a kryjí si záda před vyšetřovateli. Jednou se však začínají dít divné věci. Snow, při jednom ze svých záchvatů vzteku neúmyslně někomu ublíží a všude kolem ní, se objevují vločky. V noci se jí zdají sny o mladíkovy, který jí nabádá k tomu, aby našla bránu do Algidu. Snow mu ze začátku vůbec nevěří, ale když je jednoho dne Bale zvláštním způsobem unesen, Snow začne všemu věřit.
Když se Snow dostane do Algidu, aby zachránila Balea zjišťuje, že zemi vládne krutý král Lazar a podle proroctví ho může porazit pouze Snow. Snaží se zkrotit a naučit se využívat své schopnosti, ale má velmi málo času. Král se totiž dozvěděl o její existenci a poslal na ní nejmocnějšího a nejkrutějšího bojovníka - Vymahatele.
Pravda, kterou Algid skrývá, může být ještě ukrutnější a bolestnější, než si Snow může vůbec představit.

Na první pohled jsem se do knížky hned zamilovala. Nádherná zimní obálka, která vás naladí na nynější atmosféru. I když příběh Sněhové královny zrovna dvakrát nemusím, knížka mě svým hodnocením tak zaujala, že jsem si jí prostě přečíst musela.
V knížce se nám neodehrává klasický ohraný milostný trojúhelník, ale rovnou milostný čtyřúhelník. Měla jsem z něho trošku rozpolcené pocity, protože Balea jsem znala spíše se Snowiných vzpomínek, ale Jaggera a Kaia jsem měla možnost poznat - dalo by se říct - osobně. (Snad chápete).

Scénky se Snow a Jaggerem jsem si hodně oblíbila. I když byl Jagger lhář, zloděj a podvodník, byl mi hrozně sympatický a vážně jsem si ho oblíbila. Měl vážně smysl pro humor, byl skvělí bojovník a pro Snow skutečný přítel.

U Kaie bylo těžké nakouknout pod jeho masku. Ke Snow se ze začátku choval chladně, protože v ní viděl velikou hrozbu v podobě člověka, který prostě krále porazit nedokáže. Když se však se Snow čím dál blíže sbližuje změní na ni názor. Stačí to však? A dokáže přijmout Snow takovou, jaká doopravdy je?

Asi prvních sto padesát stran jsem se nudila. Nic moc se tam nedělo a autorka mě prostě nedokázala zaujmout, ale druhá polovina knihy mě vážně chytla a přečetla jsem jí jedním dechem. A ten konec? Bože ten byl úžasný. Finální bitva byla dech beroucí, a to částečné rozuzlení, rozdýchávám do teď. Kvůli druhé polovině knihy, jsem si příběh vážně zamilovala a na další díl se vážně těším. Bohužel však musím brát i ohled na první polovinu a nemůžu jí jen tak vymazat. Proto bych knížce dala tak čtyři hvězdičky z pěti. Knihu vám ale velmi doporučuji, pokud máte rádi dobré a akční fantasy.

Mockrát děkuji Dobrým knihám za poslání knihy. https://www.dobre-knihy.cz/
Knížečku si můžete koupit zde: https://www.dobre-knihy.cz/ledova-jako-snih-356739.html a můžete se i  podívat na knihy podobného žánru: https://www.dobre-knihy.cz/fantasy-sci-fi-horory-797/

Žádné komentáře:

Okomentovat