úterý 19. září 2017

Všem klukům, které jsem milovala - Recenze

Autor: Jenny Han
Počet stran: 320
Rok vydání: 2015
Nakladatelství: CooBoo
Anotace: Milostné dopisy mají mnoho podob. Lara Jean nikdy žádný nedostala, ale pár už jich napsala – na rozloučenou. Lara žádnému klukovi nedala najevo, že se do něj zamilovala. Místo toho mu napsala dopis o tom, jak se cítí, pečlivě ho zapečetila a schovala do krabice pod svou postelí. Ale jednoho dne dopisy z krabice zmizí a Lara zjistí, že je někdo rozeslal. A najednou musí čelit všem svým pocitům, které před světem – a hlavně přímo před adresáty – pečlivě ukrývala! A jak se postupně vyrovnává s minulostí, zjišťuje, že něco dobrého to rozeslání dopisů přece jen přineslo.

Z mého pohledu...
Lara Jean už v životě párkrát zamilovaná byla. A pokaždé, když chtěla, aby její láska pominula, napsala dotyčnému dopis. Dopisy však nikdy neodeslala, ale schovávala si je v krabici pod postelí. Jednoho dne však Lara zjistí, že její dopisy někdo odeslal a ona se teď musí vyrovnávat s následky. A nejhorší na tom je, že jeden z dopisů byl pro Joshe, - bývalého přítele její setry, do kterého je možná ještě trochu zamilovaná. Aby mu dokázala, že to, co v dopise napsala, bylo už opravdu dávno, vymyslí s Peterem, dalším klukem, kterému Lara napsala dopis, plán. Budou předstírat, že spolu chodí, a tím ukáže Joshovi, že už do něj není zamilovaná a Peter zase naštve svou bývalou přítelkyni Genevive. Kupodivu jim jde plán opravdu dobře a vypadá to, že jim vše vychází. Potom se ale věci začnou trochu zamotávat a možná tenhle předstíraný vztah, povede úplně k něčemu jinému.

Už jenom samotná obálka knížky, je neskutečně krásná a sladká. Takový je ovšem i celý příběh Lary Jean, je to krásňoučká a slaďoučká knížka, ve které najdete překrásný zamilovaný příběh. Doslova jí hltáte a hltáte, stránku po stránce a písmenko po písmenku.

V příběhu je tedy samozřejmě klíčová láska s úžasnou zápletkou. Ale co tam také najdete a co se mi velmi líbilo, je rodina Lary Jean. Laře a jejím dvou sestrám Margot a Kitty před několika lety zemřela máma a od té doby je jejich táta na výchovu svých dcer sám, - ačkoli se možná ony starají víc o něho. Především Margot, jakožto nejstarší dcera převzala pozici mámy a tím se hodně změnil vztah s jejími sestrami. Lara a Margot jsou jako nejlepší kamarádky, a když odjede Margot na vysokou školu do Skotska, opravdu moc si chybí. Nejmladší sestra Kitty, je prostě dokonalá. Je to devítiletá, prohnaná mladší sestra, která nedělá nic jen tak a vy jí prostě milujete.

Lara Jean je podle mě hodně sympatická postava. Když jsem knížku četla, říkala jsem si, že bych rozhodně nechtěla, být v její kůži, když zjistila, že se její dopisy rozeslali, ale když potom vidím, jak sebere odvahu a naprosto skvěle se s tím vyrovná a k čemu jí to nakonec přivede, mám sto chutí si s ní to místo vyměnit. Lara je prostě svá a svým způsobem potrhlá a je jí jedno jak působí na okolí, což se mi moc líbí. A na druhou stranu i trochu nejistá a potřebuje v některých věcích trochu popostrčit. Prostě jsem si Laru neskutečně oblíbila.

I tady v knížce jsem si našla kluka, do kterého jsem se úplně zamilovala. A nemůže to být nikdo jiný než Peter Kavinský. Na první pohled působí jako klasický nagelovaný a namyšlený frajírek, ale pravdou je, že je to ten nejbáječnější kluk. Na Peterovi, jsem nenašla žádnou chybu a úplně jsem milovala scénky s Larou a Peterem. Peter je vtipný, hodný, a dokonce je i někdy romantik. No, a tak mi potom řekněte, která holka by se do něho nezamilovala? :D

Tuhle knížku jsem si zamilovala prakticky hned, co jsem jí uviděla. Vždycky se k ní ráda vrátím a znovu si jí přečtu, protože mě vždy rozesměje. Ani nevíte, jak se těším na filmové zpracování. Když jsem zjistila že bude natočen film, úplně jsem skákala radostí. Každopádně vám ji doporučuji přečíst, protože knížka vykouzlí úsměv nejen na tváři, ale i v srdci.
 

2 komentáře:

  1. Pěkná recenze :) Na knihu se teď chystám hlavně kvůli Humbooku :)

    OdpovědětVymazat