úterý 5. září 2017

Dcera čarodějnice - Recenze


Autor: Paula Brackston
Počet stran: 320
Rok vydání: 2017
Vydavatelství: Omega
Anotace: Na jaře roku 1628 nalezne mladá Bess Hawksmith bezvládné tělo své matky viset ze stromu. Ví, že pouze jeden člověk ji může uchránit před stejným osudem - Gideon Masters, Warlock. Ví také, že jeho pomoc nebude zadarmo. V současnosti si Elizabeth v Anglii žije celkem spokojeně. Strávila staletí o samotě, hodně cestovala, přežila epidemie, války i smutek ze své nesmrtelnosti. Její osamělost náhle skončí, když se spřátelí s dospívající dívkou jménem Tegan. Ačkoli je to proti všem jejím zásadám, Elizabeth otevře své srdce Tegan a začíná ji trénovat na čarodějnici. Ale Gideon nespí a před ničím se nezastaví. Za svou pomoc si nárokuje Elizabethinu duši. A Bess nyní musí bojovat za záchranu sebe sama – a navíc, musí chránit dívku, kterou miluje jako svou dceru.

Z mého pohledu...
V roce 2007 se Elizabeth přestěhovala do malého domečku na okraji lesa. U domku se nachází i zahrádka, která je pro Elizabeth velmi důležitá, protože zde porostou nejrůznější bylinky, které jsou potřebné k vytvoření nejrůznějších léčivých mastí a olejíčků.

Elizabeth, jakož to samotářku, která se moc nestýká s lidmi, překvapí mladá dívenka, která jí pozorovala při práci na zahradě. Když poté potká dívenku v obchodě a představí se jí jako Tegan, začnou spolu trávit hodně času a spřátelí se. Elizabeth, nechává Tegan jí pomáhat sázet bylinky na zahrádce a dělat jí společnost při prodeji jejich výrobků na místním trhu. Tegan se později dozvídá, že Elizabeth není jen nějakou bylinkářkou, ale čarodějkou, a tak Tegan pozorně poslouchá příběh, který jí Bess vypráví.

1627, Batchcombe
Bess žije se svou matkou, otcem a se svými dvěma sourozenci poklidný život na statku. Maminka mladou Bess učila domácí léčitelství a léčivým bylinkám. To však netrvalo dlouho, protože jejich osadu zachvátil mor. Během toho zemřel její otec, a dokonce i oba její sourozenci. Bess s její maminkou se podařilo přečíst, ale později byla Bessina maminka nařčena z čarodějnictví, vzhledem k tomu že se jim podařilo přežít.

Bessinu matku popravili a za nedlouho poté se Bess, na matčino přání vydává za Gideonem Mastersem, mužem, který jí měl údajně pomoci ubránit se od jejího pronásledování, což se také stalo. A tak se nakonec Gideonovi podařilo, z obyčejné dívky, která pomáhala lidem, stala čarodějnice.

Po obřadu, ze kterého vyšla Bess jako čarodějnice, si uvědomila že se v Gideonovi ukrývá ještě větší zlo, než si myslela, a proto se dává na útěk. To však netuší, co má ještě před sebou.

Tato knížka, mě zaujala už jen svým krásným obalem. Podle všeho slibovala romantickou, historickou fantasy, a i když historické knihy nečtu, knížka mě natolik zaujala, že jsem si jí přečíst musela.

V knížce se nám střídají různá staletí. S Bess se například seznamujeme v roce 1627, kdy žila se svou rodinou na statku, nebo rok 2007 (současnost).

Dcera čarodějnice je podle mě, úžasný román, který mě bavil od začátku až do úplného konce. Děj byl krásně popsán, a proto bylo snadné se do knížky vžít tak, že jste si dokázali perfektně představit vše co bylo v knížce napsáno. Velmi se mi líbilo, že autorka do příběhu zařadila například řádění moru a, nebo lovení čarodějnic, které se v historii vážně vyskytovalo.

Bess mi byla hodně sympatická a taky proto se mi velmi líbilo cestování mezi staletími. Jedná se o velmi hodnou mladou dívku, která pomáhá ostatním.

Od knížky jsem očekávala trochu něco jiného, ale právě proto mě kniha velmi příjemně překvapila. Autorka mohla do příběhu, přidat více čarodějnických prvků, a proto mi knížka více přišla jako historický román, než knížka o čarodějnicích.

Musím uznat že Paula Brackston, je velmi úžasná autorka, která umí napsat velmi dobrý příběh. Knížku jsem přečetla během dne, protože jsem se od ní nemohla odtrhnout. Takže jí vám mohu doporučit a popřát vám příjemné čtení.

2 komentáře:

  1. Skvělá recenze :) Knihu jsem četla a docela mě bavila, i když jsem od ní čekala něco malinko jiného :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky jsem čekala něco jiného, ale přesto mě neskutečně bavila :)
      Jinak moc děkuji ☺☺

      Vymazat