pondělí 28. srpna 2017

Zůstaň se mnou - Recenze

Autor: Gayle Forman
Počet stran: 184
Rok vydání: 2009/ překlad: 2011
Vydavatelství: Yoli
Anotace: Talentovaná violoncellistka Mia si vždy myslela, že nejtěžším rozhodnutím jejího života bude volba, zda jít za hlasem svého srdce, jenž jí radí zůstat s Adamem, nebo se naplno věnovat druhé osudové lásce – hudbě –, protože to by znamenalo soustředit veškerou energii na studium na prestižní umělecké škole. Jednoho únorového rána se však všechno změní. Když se Mia po děsivé autonehodě probere, nic necítí. Vidí své mrtvé rodiče, těžce zraněného bratra – a nakonec samu sebe. Zatímco její tělo je v kómatu, ona sama může vidět a slyšet vše, co kolem děje. A najednou se musí rozhodovat, zda na tomto světě vlastně chce ještě zůstat, anebo zda o svůj život, který beztak visí na vlásku, bojovat přestane.

z mého pohledu...
Naše hlavní hrdinka Mia, vede normální život. Hraje na cello a má kluka, - Adama, který miluje Rock. Toho osudného dne se Mia se svými rodiči a se svým mladším bráškou vybourají. Přežije jen ona. Je odvezena do nemocnice, kde leží v kómatu, ale slyší a vidí co se kolem ní děje. Je jako duch. Vidí všechny okolo sebe, ale nikdo nemůže vidět ji. Slyší všechny okolo sebe, ale oni nemohou slyšet ji. A je jen na ní, jestli se rozhodne zůstat a žít svůj život, bez svého brášky a bez rodičů anebo opustit všechny své milované...

Na tuhle knížečku, jsem měla zálusk hodně dlouho. Má krásnou obálku a je podle ní natočen film. A protože se mi trailer na film hodně líbil, přečíst si knihu, byla samozřejmost.

 V knížce se nám prolínali kapitolky dvou časových dějů, a to přítomný a minulý, - neboli Miiny vzpomínky. Upřímně, jsem se v tom malinko ztrácela, ale asi v polovině knížky jsem si na to zvykla. O hodně víc, se mi líbili kapitoly z přítomného času. Námět byl velmi zajímavý, a knížka se hodně dobře četla a styl psaní mi sedl.

Knížka mě pobavila, ale i rozesmutnila. Donutila mě nad ní přemýšlet ještě dlouho po přečtení. Jediné, co mě trochu mrzelo byl konec. Ráda bych totiž věděla, co bude potom, jak bude pokračovat Miina cesta, ale bohužel, to už jsem si musela domyslet.  Autorka však napsala i druhý díl, této knihy a ten mám v plánu, si co nejdříve přečíst.

Knížka je to velmi tenká, a proto končí skoro hned po prvním otevření, což mě mrzelo. Knížku jsem si, ale hodně užila a můžu jí jen doporučit.


Žádné komentáře:

Okomentovat