neděle 27. srpna 2017

Metoda 15/33 - Recenze

Autor: Shannon Kirk

Počet stran: 240

Rok vydání: 2017

Nakladatelství: Omega

Anotace:  Představte si bezmocnou, šestnáctiletou, těhotnou dívku, kterou právě někdo unesl z domova a naložil do špinavého auta.
Jenže: dívka je sociopatka, má IQ na hranici geniality a je to skvělá manipulátorka. Od první chvíle únosu touží po dvou věcech – ochránit své nenarozené dítě a nemilosrdně se únosci pomstít. Promyšleně a s klidnou hlavou kalkuluje a čeká na správný okamžik k útoku.

Tento thriller je o tom, co se stane, když oběť je stejně bezcitná jako únosce. Příběh plný zvratů vede k zamyšlení, kdo je tu vlastně oběť a kdo agresor
.



Můj názor...
Když jsem uviděla poprvé tuhle knihu v knihkupectví, věděla jsem, že si ji musím přečíst. Ačkoli jsem zastánce spíše knih žánru Fantasy a Romantiky, kniha Metoda 15/33 se mi moc líbila. Pro mě, to bylo něco nového, bylo to napínavé s dobrou atmosférou, a hlavně hodně čtivé.

Tak si pojďme představit hlavní hrdinku, a to ne ledajakou. Už podle anotace se dozvíme že naše hlavní hrdinka má IQ na pomezí geniality, což ovšem vůbec netuší její únosce. On totiž vůbec neví, že jeho oběť střádá plán pomsty, že její chování je jen zástěrka a že se blíží poslední dny jeho života. Nenechává nic náhodě a snaží se být co nejvíce přesná, nesmí nastat žádná chyba, a protože je hlavní hrdinka v pokročilém stádiu těhotenství a nemůže se fyzicky bránit, nápomocný jí může být jen její mozek.

Děj se vypráví v první osobě a střídají se tu dva vypravěči, a to naše hlavní hrdinka Lisa a poté zvláštní agent Roger Liu, který se zabývá případy zmizelých dívek.

Kapitoly z pohledu Lisy se mi líbili, její střádání plánu a popisování vědeckých metod byly zajímavé. Někomu se líbit nemusí, ale mě nadchli. Totéž i u agenta Liu, jehož kapitoly byly vtipné a hlavně napínavé.

Hlavní hrdinka se však nemusí líbit každému, a proto se sní možná nebudete moci ztotožnit. Na oběť se chová velmi arogantně a sebevědomě, i když by spíš měla sama sebe litovat a prosit o milost.

Podle jejího myšlení, vám musí být jasné, že to normální šestnáctiletá dívka nebude. Čas tráví většinou ve své laboratoři, kde provádí různé pokusy a experimenty. Její matka je velmi uznávaná soudní obhájkyně a otec bývalí příslušník speciálních jednotek, vědce, jehož specializací je problematika využití radiace v lékařství.

A ano, jak jste si mohly povšimnout, příběh není vyprávěn v přítomném čase, ale jako vzpomínkové vyprávění.

Celkově se mi kniha velmi líbila. Byla velmi napínavá a hodně čtivá. Nemohly jste se od knihy odtrhnout, protože kapitoly byly ukončovány v tom nejnapínavějším momentě. Proto jsem knihu přečetla na jeden zátah. Autorka vytáhla z napětí úplné maximum, a proto tuto knížku jen tak neodložíte.
Knížku Metoda 15/33, můžu doporučit opravdu každému, kdo miluje napínavé, dobře propracované, a hlavně originální příběhy. Takže šup, šup do knihkupectví, koupit tuto knihu a jen se začíst do příběhu o pomsti-chtivé, mladé dívce.

Žádné komentáře:

Okomentovat