sobota 29. září 2018

Noční Labuť - Zuzana Hartmanová

Autor: Zuzana Hartmanová
Počet stran: 272
Rok vydání: 2017
Nakladatelství: Gorgona
Anotace: Narodit se s vlohami k černé magii není nic příjemného. Být zavražděn v sedmnácti letech ještě méně. Nix se stalo obojí, a přesto žije. Jak je to možné? Inu, řekněme si na rovinu, že s tou holkou není něco v pořádku.
Čistě teoreticky by už měla být po smrti, jenže konflikt dvou typů magie ji drží při životě. To neunikne po
zornosti jak Řádu bílých čarodějů, tak černokněžnickému Konkláve. A protože ti první by tuto hříčku přírody nejraději sprovodili ze světa, nezbývá Nix než hledat ochranu u druhých. Ale budou o ni černokněžníci stát? A co za to? Inu, zadarmo ani havran nehrabe…


Z mého pohledu...
Už jenom ta krásná obálka zaujme každého milovníka fantasy a magie.
A naštěstí zaujme i obsah pod ní.

V hlavní hrdince Nix, se snoubí dva typy černé magie. Je nekromantka a lich. A právě proto je v podstatě nemožné ji zabít. Její velká schopnost spočívá hlavně v tom, že dokáže ostatní sprovodit ze světa, aniž by se jich musela dotknout. Tyto její schopnosti se však někomu nemusí líbit. A to například Řádu, - společenství té druhé, "světlé" strany magického světa. Už jednou se pokusili Nix zabít, ale neúspěšně. Avšak ani černokněžníci z Konkláve ji nechtěli jistým způsobem přijmout. 
Tedy aspoň do doby, než je zavražděn král a Nix je za to poslána do vězení.  
 A právě v první povídce v knize se s Nixariem setkáváme v hostinci, kde se chystá přenocovat poté, co ze zmíněného vězení utekla. Tam jí však překvapí poloviční démon patřící ke Konkláve, Vadir. Ten jí nabídne obchod. Pokud mu pomůže s vyšetřováním a následně i vyšetřením královi vraždy, zajistí ji místo v Konkláve a po celou dobu bude pod ochranou téhož společenství. Lákavé, ne?

Jak už jsem se zmínila víše, kniha není rozdělena na klasické kapitoly, nýbrž na povídky. Neboli jedna kapitola je jakoby jedna povídka. Proto nemá ucelený děj, ale v každé povídce přeskočíme spolu s Nix do jiného času a jiného dobrodružství, což nám na konci knihy dá velice dobře udělaný příběh.
Nix jsem jako hlavní hrdinku měla hodně ráda. Mám ráda sarkastické, drzé a ironické dívky v knihách. I když se z ní později vyklube ta malá vystrašená holčička, která se schovává za slupku tvrdé ženy. Měla své mouchy a nebylo jich málo, ale i tak jsem si jí oblíbila.

Krásnou temnou atmosféru podtrhuje i svět, ve kterém se v knize nacházíme. Kdykoli jsem knihu otevřela, vdechla na mě tu kouzelnou auru černé magie. Autorka se nebála do knihy zařadit i pár peprnějších okamžiků. Vraždy a sex knize nejsou cizí. Proto bych jí i doporučila třeba mužům a starším čtenářům, ale i mladší si v ní rozhodně najdou to svoje.

Na to, že je to autorčina prvotina je kniha skvělá. Děj krásně plyne a kdykoli jsem dočetla jednu povídku, musela jsem pokračovat dál, abych věděla, co se stane potom. Jediné, co bych knize přidala, je nějaký slovníček pojmů. Čtenář, který se dosti neorientuje ve fantasy prostředí se určitě bude zarážet u cizích pojmenování jako např. kostějové a minotauři.
Celkově jsem ale s knihou vážně spokojená a těším se co autorka vymyslí do budoucna.
Tímto vám knihu hodně doporučuji a zároveň moc děkuji autorce Zuzaně Hartmanové za možnost si tento příběh užít.

Žádné komentáře:

Okomentovat