středa 9. května 2018

Diabolik - S. J. Kincaid



Autor: S. J. Kincaid
Počet stran: 376
Nakladatelství: Fragment
Rok vydání: 2017
Anotace: Stvořená chránit. Předurčená ničit...
Vypadá jako člověk, ale není člověk. Je nemilosrdná, je neporazitelná, je oddaná. Jmenuje se Nemesis a je diabolik. Bytost, jejíž existence má jediný smysl: zabíjet či zemřít pro tu, jejíž život má ochraňovat: Sidonii – dceru galaktického senátora… Nemesis a Sidonie jsou spolu od malička a
jsou na sebe napojené jako sestry. Když se Sidoniin otec přidá na stranu rebelů a je Imperátorem žíznícím po moci prohlášen za kacíře, přichází odplata. Sidonie je povolána na galaktický dvůr jako rukojmí. Její přítomnost má zajistit senátorovu poslušnost a držet ho tak v šachu. Je jisté, že Sidonii hrozí smrt a proto existuje jen jediná možnost: Nemesis se musí stát Sidonií a odjet na dvůr místo ní. Nemesis, stroj na zabíjení bez emocí a schopnosti citu, se ocitá uprostřed politických intrik a úskoků. Musí hrát roli člověka, kterým ale není. Nesmí dát najevo, kým vlastně je. Jenže nepokoje v různých částech Impéria nepřestávají. Imperátor nemíní tolerovat neposlušnost a tak je čas zapojit do hry své rukojmí…

Z mého pohledu...
 
Na tuto knihu mě nalákala spousta kladných recenzí, které jsem postupně nacházela, ale i velice zajímavá obálka a originá
lní anotace. Kniha nám slibuje něco nového. Něco jiného, než na co jsme zvyklí. V příběhu se ocitáme v daleké budoucnosti, kdy lidé už dávno nežijí jen na planetě, ale usídlili se ve vesmíru. Ať už na jiných planetách nebo vesmírných lodích. V této době lidé žijí s roboty nebo Humanoidy. Jedním takovým Humanoidem je i Nemesis, která je diabolik - geneticky upravený člověk, který má za úkol chránit.

V podstatě celou knihu jsem četla s otevřenou pusou. To, co jsem od této knihy čekala, se vůbec nedalo srovnat s tím, co jsem četla. Akce střídala akci a nečekané události mě nenechali chladnou. Hodně se mi líbila zvláštnost celého příběhu. To, jak autorka popsala dalekou budoucnost, bylo velice zajímavé a originální. Sci-fi není mým každodenním šálkem čaje, ale toto mě doopravdy bavilo. Autorka ví jak nalákat čtenáře, aby se neodtrhovali od čtení a obraceli jednu stranu za druhou. 
 
K postavám ani nemám co napsat, protože mi přijde, že jsem každou větou a každou otočenou stránkou měnila svůj názor na ně. Hodně se mi ale líbil vývoj Nemesis. Na začátku jsem vůbec ani nedoufala, že by mohla najít svou emotivní stránku, ale stalo se. Jde vidět, jak si autorka krásně vyhrála s postavami a s celým příběhem. Bavila mě ta vymakanost příběhu a všechny plány, které v knize jsou. Občas mám problém se v knize zorientovat, když se tam nachází hodně postav, ale u této jsem ten problém vůbec neměla. Občas mi přišlo, že se na každé straně setkáme s někým novým, ale přesto jsem věděla co a jak.
 
Konec byl hodně dobře vymyšlený a akční, i když stále nevím, jestli mě potěšilo to, jak příběh skončil. Stále nevím, ke které postavě kromě Nemesis se mohu upnout, protože nikomu zatím nevěřím. Jsem hodně zvědavá, jak to autorka vymyslí v dalších dílech. Pokud jste knihu četli, budu ráda když mi do komentáře napíšete jak se vám líbila. A vy, kdo jste knihu nečetli, dlouho neváhejte a rozhodně se po ní kukněte.

2 komentáře:

  1. Přiznám se, že Diabolik mě moc neláká, přesto, že na něj všichni pějí chválu, asi to není tématem to pravé pro mě. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Že začátku mě kniha též nelákala, ale jsem ráda, že jsem si jí nakonec přečetla :)

      Vymazat