neděle 27. května 2018

Dcera hvězd - Michaela Burdová

Autor: Michaela Burdová
Nakladatelsví: Klika
Rok vydání: 2018
Anotace: Samota je jako červ, který vás zevnitř pomalu užírá. Dcera hvězd Arinala, kdysi mocná válečnice bohů, zůstala sama mezi obyčejnými smrtelníky. Odolá instinktům vražedkyně?
Dcery hvězd se staly po válce bohů štvanou zvěří. Zbídačenému světu vládne krutou rukou zrůdný národ gronů, kvůli kterému všechna království zanikla.
Lidé nepředstavují nic jiného než otrockou sílu a potravu pro stvůry.
V lese za osadou hnije tajemství deroucí se ze záhrobí. Arinala se stala součástí plánu čehosi, co mělo zůstat dávno pohřbené. Co když ale sama sebe připravila o jedinou možnost, jak z téhle noční můry uniknout? Může se znovu stát Dcerou hvězd, nebo už je pozdě?



Z mého pohledu...

Dcery hvězd. Bojovaly, chránily, bránily a udržovaly pravidla. Nebyly jako lidé. Byly nemilosrdné, nepociťovaly lítost a už vůbec ne city. Lidé se ale jejich pomoci zřekli a v průběhu války se při vzpouře dostali do vlády Groni a z lidí si udělali své otroky. Všechny dcery hvězd byly zavražděny. Až na jednu.

Nala se snaží zapadnout, nevyčnívat z davu. Žije v osadě, kde pracuje jako služebnice a snaží se, udržovat si od lidí odstup. To, že je poslední z dávných bojovnic Dcer hvězd zapříčiní své a Nala si do svého srdce nevědomky připustí jednu dívku. Meju. Ze začátku jí bere jen jako otravné stvoření, které moc mluví, ale postupem času si k ní vybuduje náklonnost. Začne jí na ní záležet. Vše se změní v okamžiku, kdy Nala najde v lese promrzlého chlapce s podivnými symboly na těle. Přivede jej do osady, kde ho Meja vyléčí a se slovy, že se s Nalou ještě setkají, zmizí. Vše začne být ještě divnější, když Nalou lomcují temné stíny, které jí táhnou k pohřebišti v lesích.                                                    

Dcera hvězd se pyšní nejen nádhernou obálkou, ale i naprosto úžasným příběhem. Do knihy jsem se ponořila téměř hned na začátku a nemohla jsem se od ní odtrhnout. Sice jsem měla trochu problémy se zorientovat v postavách, a to hlavně z kterého pohledu je daná kapitola, ale po chvilce jsem už věděla, kdo je kdo. Musím říct, že v knize snad nebyla žádná hluchá místa. Vše bylo protkané tajuplností, akcí a parádním dobrodružstvím.                       

Jelikož miluji sarkastické postavy, hlavní hrdinku jsem si hned na začátku naprosto zamilovala. Byla nebojácná, ironická a u některých scén s ní, jsem se vážně nasmála. Musím pochválit i to, že i když byla Arinala popisována jako neporazitelná, dokázala si připustit, že danou situaci nezvládne. Ale i přesto se nevzdala bez boje. Celkově se mi vykreslení postav moc líbilo a téměř okamžitě jsem s k nim vybudovala vztah, ať už kladný nebo záporný. 

Kniha se už asi po sto stranách stala mou oblíbenou a budu netrpělivě vyčkávat další díly na které jak doufám, nebudeme čekat dlouho. Moc děkuji autorce za poslání knihy a za možnost prožít tak úchvatný příběh.

 ,,Ale zlo je i v lidech. Člověk není netvor a přece dokáže být stejný"

Žádné komentáře:

Okomentovat