čtvrtek 29. března 2018

Jiskra v popelu - Sabaa Tahir


Autor: Sabaa Tahir 
Počet stran: 456
Nakladatelství: Host
Rok vydání: 2016
Anotace: Sirotek bojující za svou rodinu. Voják bojující za svobodu. Jiskra v popelu je epická fantasy, která se odehrává v brutálním světě připomínajícím Římskou říši.
Laia je dívka z lidu Učenců, který žije pod krutou nadvládou válečnického Impéria. Když je její bratr z
atčen za velezradu, nabídnou jí učenečtí povstalci bojující proti Impériu dohodu: pokud se nechá prodat jako otrokyně na imperiální vojenskou akademii Šerosráz a bude pro ně špehovat, odboj zachrání jejího bratra před popravou.
Elias, nejlepší voják na šerosrázské akademii, je znechucený pronásledováním a zabíjením Učenců a rozhodne se dezertovat. Než však stačí utéct, dostane příkaz zúčastnit se zkoušek, nemilosrdného klání, z něhož má vzejít nový válečnický císař. Prohrát znamená okamžitou smrt, zvítězit znamená ztratit vlastní duši.
Když se Laiiny a Eliasovy cesty na Šerosrázu zkříží, oba zjistí, že jejich osudy jsou propletené víc, než by si kdy dokázali představit, a že jejich rozhodnutí může změnit budoucnost celého Impéria.


Z mého pohledu...
Laia je jednou z lidu Učenců, kteří žijí pod krutou nadvládou Válečnického Impéria. Když je její bratr zatčen za velezradu, musí najít učence, kteří bojují proti Impériu, aby jí pomohli bratra zachránit. Nebude to však snadné. Za pomoc, bude muset Laia špehovat pro odboj, jako otrokyně ve Imperiální vojenské akademii. Zatím se nikdo, kdo plnil tuto misi, nevrátil. Bude Laia schopna vydržet kruté zacházení, aby zachránila svého bratra nebo padne? A co když se jí dostane do cesty jeden z nejlepších vojáků na akademii?
 
Jelikož mi byla tato knížka velice a dlouho doporučována, kladla jsem na ní velká očekávání. Její nádherná a tajemná obálka, jí dává na opravdovosti a prozrazuje tak část nádherné atmosféry, která nás provází příběhem. Od samého začátku, už od první stránky jsem věděla, že toto je ono. Tohle je ta knížka s velkým k. A už od prvních sto stránek jsem věděla, že Jiskra v popelu, je jednou z nejlepších fantasy, které jsem četla.
Autorka nám tady skvěle popisuje zcela úžasný fantasy svět, který bez problémů funguje. Při čtení tohoto příběhu prožíváme vše s hlavními hrdiny. Jejich strach, smutek i radost. S napětím jsem očekávala, co se stane na další stránce a nic mě nezklamalo.
Marně tápu v paměti, abych vám tu vytknula alespoň jedinou chybičku.
 
 Postavy byly skvěle vykresleny.
Hlavní hrdinku Laiu, jsem si oblíbila hned. Krásná, odvážná a oddaná. Oddaná svému bratrovi, kterého je rozhodnutá zachránit a udělat pro to vše. A když říkám vše, myslím tím úplně vše. Byla by schopna jít do horoucích pekel, jen aby měla jistotu, že bude v pořádku. V průběhu sledujeme její nezlomnost vůči okolnostem, kterými je obklopena a doufáme, že vydrží co nejdéle. Elias. Vynikající bojovník, který už má ale všeho dost. Nebaví ho zabíjet a ani ho nebaví se dívat, jak ostatní trpní. Není jako ostatní Masky, a proto jsem ho měla tak ráda. Postavu Eliase jsem si hodně oblíbila a fandila jsem mu, co se týče romantického trojúhelníku, který se v knížce vyskytuje. Tato kniha se mi vážně moc líbila a jsem z ní unešená. Pokud se vám naskytne možnost, si tuto pecku přečíst, jděte do toho. Moc vám Jiskru v popelu doporučuji a budu se na vás těšit u recenze na druhý. díl.  



2 komentáře:

  1. Moc pěkná recenze :) Jiskra v popelu je naprosto skvělá kniha, já z ní byla nadšená :)A druhý díl je stejně úžasný :)

    OdpovědětVymazat