středa 4. října 2017

Univerzita výjimečných Zkouška - Recenze

Autor: Joelle Charbonneau
Počet stran: 304
Rok vydání: 2016
Nakladatelství: Fragment
Anotace: Hunger Games byly skvělé, tahle série je však výjimečná! New York Times Bestseller přeložený do 14 jazyků! Cia právě ukončila střední školu a napjatě očekává, jestli bude vybrána do celostátního programu pro nejnadanější studenty. Pouze oni totiž mohou studovat na univerzitě v Tosu a pomáhat obnovit válkou zničenou zemi. Musí však obstát v testování, kterým projdou jen ti opravdu výjimeční. Cia tu šanci dostane. Těsně před odjezdem se jí otec svěří s útržky děsivých vzpomínek, které má na testování on. Radost z úspěchu vystřídají strach a nejistota. Cia začíná tušit, že ji čeká tvrdá zkouška, ve které nepůjde jen o znalosti, ale i o to dobře se rozhodovat a správně odhadnout lidi. Když opouští město, v uších jí zní otcova zoufalá rada: „Cio, nevěř vůbec nikomu“. Hlavou víří pochybnosti, zda rozhodnutí vydat se do Tosu bylo správné a zda se ještě někdy vrátí domů…

Z mého pohledu...
Cia se celý život snaží, aby byla vybrána na Testování. Letos už konečně absolvuje a je celá natěšená, jestli byla její píle zbytečná, nebo jestli ji vyberou a ona se konečně dostane na Testování, ze kterého vyberou nové studenty na Univerzitu. Z kolonie Pětijezeří, kde Cia žije už od svého narození se už ale dlouhá léta nikomu nepodařilo na Testování dostat a pro Ciu a všechny v kolonii je velké překvapení, když se jí a třem jejím spolužákům podaří na Testování dostat. Před cestou do hlavního města Tosu, jí její otec, který sám prošel Testování, dá radu, kterou vůbec nečekala. Řekl jí, aby nikomu nevěřila a aby byla opatrná. Každým dalším dnem, kdy musí zvládnout celkem čtyři zkoušky Cia zjišťuje, že její otec měl vlastně pravdu...

Knížka mě hodně zaujala svou obálkou a také mě hodně popostrčilo k přečtení, byť jen to, že autorka bude na Humbooku. Univerzita výjimečných je trilogie, která je hodně přirovnávána k sérii Hunger Games od Suzanne Collins. Jako ano, první díl byl trošičku podobný, ale i přesto autorka vymyslela naprosto skvělí a nový děj. Knížku jsem dostala na recenzi a tímto tedy děkuji Dobrým knihám za poslání a za velmi milé jednání - https://www.dobre-knihy.cz/.

Hned po přečtení prvních dvou stran jsem věděla že ta knížka je prostě pro mě. Miluju podobné příběhy a po přečtení se tahle knížka zařadila mezi mé oblíbené a prostě si musím přečíst další díly.

Naše hlavní hrdinka Cia se chce strašně moc dostat na Testování a její přání se vyplní. Cia ve srovnání s realitou vidí celý svět jenom růžově, a myslí si, že všechno je procházka růžovou sadou. Ale to se změní, když zjistí že testování nebude jen o studijních znalostech a písemných testech, ale o to, jak přežít. Cia a všichni ostatní, kteří byli vybráni s různých koloniích, jsou vystavováni něčemu hroznému, a to vás nutí číst dál, protože právě to vás ke knížce poutá a nutí číst dál.

Autorka měla dobrý zvyk psát co kapitola, to překvapení, a to prostě musíš číst dál a dál. Knížku jsem měla přečtenou za chvilku, protože byla vážně čtivá a akce tam bylo vážně hodně. Autorka vás nutí nad každou větou přemýšlet a vy jen můžete hádat, jestli zrovna támhleté postavě, co se zrovna v knížce objevila, můžete věřit. A vlastně zjistíte, že nemůžete...

Knížku budete prostě hltat, teda aspoň já jí hltala. Asi v polovině knížky, začala mít knížka takovou tu tajemnou atmosféru a ta vydržela až do konce. Vážně se mi hodně líbilo, kolik akce tam bylo a že autorka nepřidávala zbytečné věci o ničem. Každé slovíčko v knížce bylo důležité.

Knížka byla napsána velmi jednoduše, a to si myslím, že někomu bude vadit. I přesto je napsána poutavě, i když většina recenzí na tuhle knížku byly negativní. Nemůžu vám jí doporučit všem, protože vím, že vážně hodně lidem se nelíbila, ale pokud se vám líbilo Hunger Games a chtěli byste si přečíst něco podobně napínavého, tak tahle knížka je přesně pro vás.

Knížku můžete zakoupit zde: https://www.dobre-knihy.cz/univerzita-vyjimecnych-zkouska-281830.html a nebo se můžete podívat na podobné knihy: https://www.dobre-knihy.cz/sci-fi-fantasy-komiks-440/

2 komentáře:

  1. Skvělá recenze :) Knihu jsem četla a bavila mě :) Dokonce jsem ji přelouskala před pár lety už v angličtině :) Těším se na poslední díl a na autorku na Humbooku :)

    OdpovědětVymazat