úterý 10. října 2017

Krverůž - Recenze

Autor: A.G. Howard
Počet stran: 464
Rok vydání: 2017
Nakladatelství: CooBoo
Anotace: Moderní převyprávění gotického příběhu Fantoma opery, aneb když se neopětovaná láska změní v šílenství… Sedmnáctiletá Rune je velmi nadaná operní zpěvačka, která ale kvůli svému talentu velmi trpí. Její matka ji pošle na uměleckou konzervatoř do Francie v naději, že jí odborníci budou schopni pomoci. Avšak proslýchá se, že v budově školy straší fantom ze známého románu. V KrveRůži se Rune seznámí s maskovaným Thornem, nedostižným houslistou, který ji učí zpívat ve snech, jež se zdají skutečnější než realita, a který ví, kdo dívka je a co provedla. Oba po nějaké době zjistí, že je pojí cosi nad - pozemského, a zamilují se do sebe. Když ale vyjde najevo, komu Thorn slouží, bude se muset rozhodnout: Zničí Rune, nebo bude čelit zlobě fantoma této opery, jedinému otci, kterého kdy poznal?

Z mého pohledu...
Kniha vypráví o dívce jménem Rune, která to v životě neměla nikdy lehké. Její milovaný tatínek zemřel, když byla malá a její vlastní babička, která trpí duševní poruchou, se jí už dvakrát pokusila zabít. Rune má také dar. Už od mala má nádherný, andělský hlas, ale Rune trpí. Vždy když uslyší jakoukoli árii zpívanou ženským hlasem, musí jí Rune vždycky celou zazpívat taky. I když nezná hudbu ani slova, hudba jí prostě ovládne a nutí jí zpívat do té doby, dokud neomdlí. Její matka jí posílá na Francouzskou konzervatoř Krverůž, a myslí si, že tam Rune dokážou pomoci. Na škole je ředitelkou její teta, a proto má oproti svým novým spolužákům značnou výhodu. Ale o škole se také proslýchá, že v ní straší samotný fantom opery.

No... popravdě ani nevím, co si mám o knížce myslet. Postavy v knížce mi přišli takové nedotáhnuté. Nic moc jsem se o nich nedozvěděla, a to ani o naší hlavní hrdince Rune. Nápad na příběh mi přišel super, jen podle anotace a obálky jsem si knížku prostě musela přečíst a pořád nevím, jestli to bylo správné rozhodnutí. Příběh mi přišel vcelku klišoidní. Dívka, která nastoupí na novou školu a hned si najde přátelé a jak už to, tak bývá, tak i nepřátelé. Samozřejmě v knížce nechybí ani ten nádherný, okouzlující kluk, před kterým každá holka padá na kolena. I když je pravda, že to tak bylo jen do poloviny knížky. Ano první polovina byla pomalá a mohla bych říct, že i trochu nudná, ale v druhé polovině mě to vážně chytlo. Dostalo to ty správné "grády", i když ne podle mích očekávání.

Sérii Šepotání jsem si zamilovala, a proto jsem od Krverůže měla veliká očekávání. Možná proto jsem z knížky tak zklamaná. Možná kdybych neměla očekávání, tak by se mi líbila o stupeň víc, ale to bych nebyla já bez očekávání. Knížku nezavrhuji, musím uznat, že byla čtivá. Střídali se kapitolky Rune a Trna. Ze začátku jsem byla sice trochu zmatená z Trnových kapitol, ale zvykla jsem si a poté už se to četlo samo. Přišlo mi, že knížka v podstatě neměla nic moc žádný děj a že autorka v knížce popisovala strašně, dalo by se říct, seriálově. Všechno moc roztahovala. Myslím, že kdyby knížku zkrátila, bylo by to lepší anebo bych do knížky zakomponovala více akce.

Teď jsem spíš vypíchla její špatné vlastnosti, ale těch tam bylo vážně víc než těch dobrých. Hlavně mám pocit, že jsem knížku četla v nesprávném období, kdy jsem byla nemocná. A já, když jsem nemocná tak sem mrzutá, a to mě mrzí. Knížka byla průměrná a mrzí mě to, protože pokud jsi někdo udělá své poprvé s autorkou A. G. Howard a její knížkou šepotání, nebude si potom chtít přečíst Šepotání, což by byla strašná škoda. Jako doporučuji vám ji, nechci vás od ní odradit, protože vím že je hodně lidí, kterým se moc líbila a myslím že bude mezi vámi někdo komu se líbit bude a komu zase ne.

A omlouvám se za trošku nesmysluplnou recenzi, pořád nevím, co si o knížce mám myslet.
Jinak moc děkuji Megaknihám za zaslání knížky a velmi příjemnému jednání.
Knihu můžete zakoupit zde: https://www.megaknihy.cz/nezarazeno/288447-krveruz.html?search_pos=1

Ano, knížku jsem si nechala i podepsat na Humbooku :).
Ale o tom už bude samostatný článek.






2 komentáře:

  1. Pěkná recenze :) Na čtení této knihy se chystám, spíše ze zvědavosti. Šepotání mi totiž přišlo hrozně zmatené, tak od této knihy moc nečekám :) Ale snad mě bude bavit :)

    OdpovědětVymazat