sobota 28. října 2017

Magonie - Recenze

Autor: Maria Dahvana Headley
Počet stran: 320
Rik vydání: 2017
Nakladatelství: CooBoo
Anotace: Aza Ray se topí ve vzduchu. Aza trpí už od narození tajemnou plicní chorobou, kvůli které se jí hůře dýchá, mluví a i žije. Když dívka zahlédne jednoho dne na nebi tajemný koráb, její rodina to přisoudí vedlejším účinkům léků. Jenže Aze to jako halucinace vůbec nepřipadalo. Slyšela, jak na ni někdo z lodi volá. Jediný, kdo ji bere vážně, je její nejlepší kamarád Jason. Jason, který tu pro ni vždycky byl. Jason, který je možná víc než jen kamarád… Ale než Aza stačí tuhle vzrušující možnost zvážit, něco se strašlivě zvrtne a Aza je pro náš svět ztracená. Nalezne ji ale svět jiný – Magonie. Nad mraky, ve světě obchodních korábů, už Aza není tou slabou a umírající dívkou, jíž bývala na Zemi. V Magonii se poprvé může doopravdy nadechnout. A co je ještě lepší, má tu nesmírnou moc – jenže když se snaží zorientovat ve svém novém životě, zjišťuje, že je na spadnutí válka. Magonii a Zemi čeká zúčtování a v Aza má v rukou životy celého lidstva – včetně chlapce, který ji miluje. Komu bude Aza věrná?


čtvrtek 26. října 2017

Každodenní lži knihomola

Další z mých "úžasných" knihomolských nápadů :D

Každodenní lži knihomola

Lež č. 1: Moment-    ,,Momentík!! Jen dočtu kapitolu"

Lež č. 2: Neboj-        ,,Mami prosím tě neboj se, vážně si v tom knihkupectví koupím jen jednu knihu"
                                 
Lež č. 3: Jasně-         ,,Jasně, vůbec se na tebe nezlobím a nemám chuť tě přizabít pánvičkou protože jsi mě teď vyrušila ze čtení"

neděle 22. října 2017

Rudá královna - Recenze

Autor: Victorie Aveyard
Počet stran: 368
Rok vydání: 2015
Nakladatelství: CooBoo
Anotace: Chudobou zasaženi Rudí žijí pod nadvládou Stříbrných - elitních bojovníků s nadpřirozenými schopnostmi. Pro sedmnáctiletou chudou dívku Mare Barrow se ale asi nikdy nezmění to, že patří mezi Rudé. Mare pracuje v paláci Stříbných, v městě, které nenávidí. Rychle nicméně zjišťuje, že přesto, že jí v žilách koluje červená krev, ovládá smrtící sílu. Taková, která je pro Stříbrné hrozbou a která by mohla zničit jejich nadvládu. Moc ale představuje nebezpečnou hru. Kdo v tomto světě rozděleném krví vyhraje?

Z mého pohledu...
Svět rozdělen krví.
Rudí jsou odjakživa sužováni nadvládou Stříbrných. Jsou utlačováni a nepřetržitě přesvědčováni o jejich zbytečnosti a bezmoci. Naopak Stříbrní jsou ztělesněním moci a majestátnosti. Mare Barrowová je normální Rudá dívka, která žije jen ve strachu o své bratry, kteří byli odvedeni do války, chudobě a utlačenosti. Všechno ale nabere jiný směr, když se Mare shodou okolností dostane do paláce a tam se snad ještě větší shodou okolností dovídá, že vlastně není tou pouhou Rudou dívkou, za kterou se sama a za kterou jí pokládali.

Na tuto knížku jsem ani neměla v plánu dělat recenzi, a proto je tento článek vydán tak pozdě. Původně jsem totiž chtěla udělat takové shrnutí všech tří dílů, ale po přečtení druhého dílu jsem se rozhodla, že bude lepší to napsat takto.

Rudá královna byla ta knížka, která mi prostě hned padla do oka. Prostě mi byla do očí a nejen tím, že reklamy na tuto knihu byly vážně všude. Na knihu bylo plno pozitivních, ale i hodně negativních recenzí a musím bohužel říct, že ty negativní recenze valně převažovali. Už od první stránky jsem prostě věděla, že se mi knížka bude líbit. Styl psaní se mi líbil a nápad na příběh se mi podle anotace hodně zamlouval. Autorka mě dokázala hned při začátku čtení dostat do děje a byla jsem napnutá v očekávání co bude dál.

Názor se mi trošičku změnil v okamžiku, kdy se Mare dostala do zámku. Ve chvíli kdy zjistili, že vlastně Mare není obyčejná dívka se věci začali trochu pokrucovat a věci byly lehce předvídatelné. Ne že by se mi to přestalo líbit, ale autorka už do toho zatáhla takovou tu klasickou klišoidní YA. 

Hlavní hrdinka mi hodně sedla. Byla sympatická, tvrdohlavá, trochu divoká, ale hlavně srdečná. Je oddaná své rodině, a hlavně svým bratrům o které se bojí a má je ráda, a i svému kamarádovi. Celkově postavy z celé knížky, autorka dokázala popsat naprosto dokonale. Mařinu sestru jsem sice neměla nějak extra v lásce, ale pořád jsem jí brala jako její sestru a měla takové kouzlo. Tak to měli snad všechny postavy, to své kouzlo, i když jsem nějakou postavu přímo nenáviděla. Zní to divně já vím, ale doufám že mě chápete. Prostě všechny postavy měli takovou rozmanitost a byli tak krásně napsané, že jste je prostě obdivovali.

Když knížku shrnu tak se mi moc líbila. Jak už jsem psala, děj mi přišel fakt dobrý a postavy úžasné. Když pomineme pár chybiček tak jsem s knížkou vážně spokojená a můžu jí jen doporučit.

sobota 14. října 2017

Humbook 2017

Asi všichni víte, že 7.10 se v praze konala literární akce a to HumbookFest 2017. Myslím že většina z vás se akce zúčastnila a kdo se dostavit nemohl, věřím, že příští rok se to určitě podaří a budete se moct dostavit :). Humbook se konal i minulý rok, ale v tu dobu jsem já bohužel nemohla, takže jsem byla letos poprvé.

Na Humbooku jsem strávila celkově dvanáct hodin a bylo to víc než dost. Celou dobu jsem sebou měla pět knížek na podepsání, plus knížky které jsem si na Humbooku koupila nebo dostala ve VIP balíčku. Vážně mi na konci dne upadávali ruce :D.

Celou akci vedla příjemná atmosféra a tak celkově to bylo příjemné, až na pár vyjímek:

1. Místo - Vážně mě překvapilo, kolik bylo na Humbooku lidí a to bylo právě to. Všude byly hrozné tlačenice a velice dlouhé řady, třeba řada na stánek na koupi knížek. To byla hrůza. Nebo na besedách půlka lidí stálo, protože bylo málo míst na sezení, což není zrovna dvakrát příjemné.

2. Autogramiáda - Čekání na podpisy zahraničních autorek bylo teda vážně něco. Tři hodiny jsem čekala v řadě a z toho asi hodinu a půl, v úplně vydýchané místnosti, což mi upřípně vážně dělalo problém abych tam sebou nesekla. Čekání by mi ani tak nevadilo, ale mohlo to být celé hotové za hodinu, kdyby se tam s autorkami každý nefotil a nevedl dlouhé rozhovory. Ale pravda, že za to čekání to stálo.

3. Překrývání - Vcelku mi vadilo, že se různé besedy a workshopy překrývali. Třeba kvůli besedě s Anitou Grace Howard jsem nestihla Harryho Pottera, což mě hodně mrzelo. Ale věřím, že se to příští rok spraví :).

To by bylo tak všechno, co mi tak na Humbooku vadilo, ale jinak jsem byla vážně spokojená. Nejvíce jsem se těšila na Jenny Han, A. G. Howard a Joelle Charboneau. Všechny tři autorky mi přišli strašně příjemné a usměvavé a tak celkově pozitivní. Jejich besedy se mi vážně líbili a hodně mě bavil i A-Z Book tag u kterého jsme se hodně dozvěděli vůči otázkám celé abecedy. Čirou náhodou, protože jsem byla unavená a potřebovala jsem "voraz", jsem se ocitla na besedě Vladimíra Zibury. Musím říct, že tato beseda mě nejvíce bavila a hodně jsem se nasmála, vážně mě to hodně nalákalo si od autora něco přečíst.

Na Humbooku jsem dostala i dárky k VIP lístku, které se mi vážně líbili. Knížečka Dívka z prachu a hvězd mě uchvátila a zápisník se mi moc líbil, jsem vděčná i za záložky a za slevové poukazy :).
Příští rok určitě dorazím znovu s VIP lístkem. Byla jsem hodně ráda i za to, že jsem potkala svoje oblíbené booktuberky jako například Svět podle Katky, Moly v knize a nebo Svět podle Marillee. Všichni mi přišli strašně příjemní a byl to úžasný pocit, trávit čas s někým, kdo sdílí stejnou vášeň jako vy sami.

Opravdu se mi to líbilo a doufám, že vám taky a doufám, že dorazíte i příští rok.


Jinak se moc omlouvám za kvalitu fotek. Nějak nebyl čas fotit a ani jsem si sebou nebrala foťák :D.






úterý 10. října 2017

Krverůž - Recenze

Autor: A.G. Howard
Počet stran: 464
Rok vydání: 2017
Nakladatelství: CooBoo
Anotace: Moderní převyprávění gotického příběhu Fantoma opery, aneb když se neopětovaná láska změní v šílenství… Sedmnáctiletá Rune je velmi nadaná operní zpěvačka, která ale kvůli svému talentu velmi trpí. Její matka ji pošle na uměleckou konzervatoř do Francie v naději, že jí odborníci budou schopni pomoci. Avšak proslýchá se, že v budově školy straší fantom ze známého románu. V KrveRůži se Rune seznámí s maskovaným Thornem, nedostižným houslistou, který ji učí zpívat ve snech, jež se zdají skutečnější než realita, a který ví, kdo dívka je a co provedla. Oba po nějaké době zjistí, že je pojí cosi nad - pozemského, a zamilují se do sebe. Když ale vyjde najevo, komu Thorn slouží, bude se muset rozhodnout: Zničí Rune, nebo bude čelit zlobě fantoma této opery, jedinému otci, kterého kdy poznal?

Z mého pohledu...
Kniha vypráví o dívce jménem Rune, která to v životě neměla nikdy lehké. Její milovaný tatínek zemřel, když byla malá a její vlastní babička, která trpí duševní poruchou, se jí už dvakrát pokusila zabít. Rune má také dar. Už od mala má nádherný, andělský hlas, ale Rune trpí. Vždy když uslyší jakoukoli árii zpívanou ženským hlasem, musí jí Rune vždycky celou zazpívat taky. I když nezná hudbu ani slova, hudba jí prostě ovládne a nutí jí zpívat do té doby, dokud neomdlí. Její matka jí posílá na Francouzskou konzervatoř Krverůž, a myslí si, že tam Rune dokážou pomoci. Na škole je ředitelkou její teta, a proto má oproti svým novým spolužákům značnou výhodu. Ale o škole se také proslýchá, že v ní straší samotný fantom opery.

No... popravdě ani nevím, co si mám o knížce myslet. Postavy v knížce mi přišli takové nedotáhnuté. Nic moc jsem se o nich nedozvěděla, a to ani o naší hlavní hrdince Rune. Nápad na příběh mi přišel super, jen podle anotace a obálky jsem si knížku prostě musela přečíst a pořád nevím, jestli to bylo správné rozhodnutí. Příběh mi přišel vcelku klišoidní. Dívka, která nastoupí na novou školu a hned si najde přátelé a jak už to, tak bývá, tak i nepřátelé. Samozřejmě v knížce nechybí ani ten nádherný, okouzlující kluk, před kterým každá holka padá na kolena. I když je pravda, že to tak bylo jen do poloviny knížky. Ano první polovina byla pomalá a mohla bych říct, že i trochu nudná, ale v druhé polovině mě to vážně chytlo. Dostalo to ty správné "grády", i když ne podle mích očekávání.

Sérii Šepotání jsem si zamilovala, a proto jsem od Krverůže měla veliká očekávání. Možná proto jsem z knížky tak zklamaná. Možná kdybych neměla očekávání, tak by se mi líbila o stupeň víc, ale to bych nebyla já bez očekávání. Knížku nezavrhuji, musím uznat, že byla čtivá. Střídali se kapitolky Rune a Trna. Ze začátku jsem byla sice trochu zmatená z Trnových kapitol, ale zvykla jsem si a poté už se to četlo samo. Přišlo mi, že knížka v podstatě neměla nic moc žádný děj a že autorka v knížce popisovala strašně, dalo by se říct, seriálově. Všechno moc roztahovala. Myslím, že kdyby knížku zkrátila, bylo by to lepší anebo bych do knížky zakomponovala více akce.

Teď jsem spíš vypíchla její špatné vlastnosti, ale těch tam bylo vážně víc než těch dobrých. Hlavně mám pocit, že jsem knížku četla v nesprávném období, kdy jsem byla nemocná. A já, když jsem nemocná tak sem mrzutá, a to mě mrzí. Knížka byla průměrná a mrzí mě to, protože pokud jsi někdo udělá své poprvé s autorkou A. G. Howard a její knížkou šepotání, nebude si potom chtít přečíst Šepotání, což by byla strašná škoda. Jako doporučuji vám ji, nechci vás od ní odradit, protože vím že je hodně lidí, kterým se moc líbila a myslím že bude mezi vámi někdo komu se líbit bude a komu zase ne.

A omlouvám se za trošku nesmysluplnou recenzi, pořád nevím, co si o knížce mám myslet.
Jinak moc děkuji Megaknihám za zaslání knížky a velmi příjemnému jednání.
Knihu můžete zakoupit zde: https://www.megaknihy.cz/nezarazeno/288447-krveruz.html?search_pos=1

Ano, knížku jsem si nechala i podepsat na Humbooku :).
Ale o tom už bude samostatný článek.






středa 4. října 2017

Univerzita výjimečných Zkouška - Recenze

Autor: Joelle Charbonneau
Počet stran: 304
Rok vydání: 2016
Nakladatelství: Fragment
Anotace: Hunger Games byly skvělé, tahle série je však výjimečná! New York Times Bestseller přeložený do 14 jazyků! Cia právě ukončila střední školu a napjatě očekává, jestli bude vybrána do celostátního programu pro nejnadanější studenty. Pouze oni totiž mohou studovat na univerzitě v Tosu a pomáhat obnovit válkou zničenou zemi. Musí však obstát v testování, kterým projdou jen ti opravdu výjimeční. Cia tu šanci dostane. Těsně před odjezdem se jí otec svěří s útržky děsivých vzpomínek, které má na testování on. Radost z úspěchu vystřídají strach a nejistota. Cia začíná tušit, že ji čeká tvrdá zkouška, ve které nepůjde jen o znalosti, ale i o to dobře se rozhodovat a správně odhadnout lidi. Když opouští město, v uších jí zní otcova zoufalá rada: „Cio, nevěř vůbec nikomu“. Hlavou víří pochybnosti, zda rozhodnutí vydat se do Tosu bylo správné a zda se ještě někdy vrátí domů…

Z mého pohledu...
Cia se celý život snaží, aby byla vybrána na Testování. Letos už konečně absolvuje a je celá natěšená, jestli byla její píle zbytečná, nebo jestli ji vyberou a ona se konečně dostane na Testování, ze kterého vyberou nové studenty na Univerzitu. Z kolonie Pětijezeří, kde Cia žije už od svého narození se už ale dlouhá léta nikomu nepodařilo na Testování dostat a pro Ciu a všechny v kolonii je velké překvapení, když se jí a třem jejím spolužákům podaří na Testování dostat. Před cestou do hlavního města Tosu, jí její otec, který sám prošel Testování, dá radu, kterou vůbec nečekala. Řekl jí, aby nikomu nevěřila a aby byla opatrná. Každým dalším dnem, kdy musí zvládnout celkem čtyři zkoušky Cia zjišťuje, že její otec měl vlastně pravdu...

Knížka mě hodně zaujala svou obálkou a také mě hodně popostrčilo k přečtení, byť jen to, že autorka bude na Humbooku. Univerzita výjimečných je trilogie, která je hodně přirovnávána k sérii Hunger Games od Suzanne Collins. Jako ano, první díl byl trošičku podobný, ale i přesto autorka vymyslela naprosto skvělí a nový děj. Knížku jsem dostala na recenzi a tímto tedy děkuji Dobrým knihám za poslání a za velmi milé jednání - https://www.dobre-knihy.cz/.

Hned po přečtení prvních dvou stran jsem věděla že ta knížka je prostě pro mě. Miluju podobné příběhy a po přečtení se tahle knížka zařadila mezi mé oblíbené a prostě si musím přečíst další díly.

Naše hlavní hrdinka Cia se chce strašně moc dostat na Testování a její přání se vyplní. Cia ve srovnání s realitou vidí celý svět jenom růžově, a myslí si, že všechno je procházka růžovou sadou. Ale to se změní, když zjistí že testování nebude jen o studijních znalostech a písemných testech, ale o to, jak přežít. Cia a všichni ostatní, kteří byli vybráni s různých koloniích, jsou vystavováni něčemu hroznému, a to vás nutí číst dál, protože právě to vás ke knížce poutá a nutí číst dál.

Autorka měla dobrý zvyk psát co kapitola, to překvapení, a to prostě musíš číst dál a dál. Knížku jsem měla přečtenou za chvilku, protože byla vážně čtivá a akce tam bylo vážně hodně. Autorka vás nutí nad každou větou přemýšlet a vy jen můžete hádat, jestli zrovna támhleté postavě, co se zrovna v knížce objevila, můžete věřit. A vlastně zjistíte, že nemůžete...

Knížku budete prostě hltat, teda aspoň já jí hltala. Asi v polovině knížky, začala mít knížka takovou tu tajemnou atmosféru a ta vydržela až do konce. Vážně se mi hodně líbilo, kolik akce tam bylo a že autorka nepřidávala zbytečné věci o ničem. Každé slovíčko v knížce bylo důležité.

Knížka byla napsána velmi jednoduše, a to si myslím, že někomu bude vadit. I přesto je napsána poutavě, i když většina recenzí na tuhle knížku byly negativní. Nemůžu vám jí doporučit všem, protože vím, že vážně hodně lidem se nelíbila, ale pokud se vám líbilo Hunger Games a chtěli byste si přečíst něco podobně napínavého, tak tahle knížka je přesně pro vás.

Knížku můžete zakoupit zde: https://www.dobre-knihy.cz/univerzita-vyjimecnych-zkouska-281830.html a nebo se můžete podívat na podobné knihy: https://www.dobre-knihy.cz/sci-fi-fantasy-komiks-440/

neděle 1. října 2017

10 důvodů, Proč je dobré být knihomolem

Články o knihomolech mají na mém blogu veliký úspěch. Řekla jsem si, že bych z toho udělala nepravidelnou sérii, co říkáte? Vše by se týkalo knihomolů, jako Proč být knihomolem, Problémy knihomolů apod. Mě osobně, strašně baví psát tyto články a dovolím si říci, že vás také. No tak už to nebudu zdržovat a vy mi do komentu napište, jestli se vám tento typ příspěvků líbí.

10 Důvodů, proč je dobré být knihomolem

Důvod č. 1: Když je ve vlaku, autě nebo na dovolené nuda, víme přesně co máme dělat.

Důvod č. 2: Nepotřebujeme televizi, my máme knihy.

Důvod č. 3: Nemusíme utrácet za kokain, když můžeme šňupat knížky.

Důvod č. 4: Postavy z knížky můžeme brát jako naše vi
rtuální kamarády. (Hele Doriane, nezajdeme na pivo?)

Důvod č. 5: Když je venku hnusně, můžeme si číst. Samozřejmě že si čteme, i když je venku nádherně.

Důvod č. 6: V knihám zažíváme soukromé románky. Hmmmm
.
Důvod č. 7: Pokud jsou naši přátelé knihomolové, víme přesně o čem mluvit.

Důvod č. 8: Přesně víme, co si máme přát. (Narozeniny, Vánoce,...)

Důvod č. 9: Naše polička nebude nikdy prázdná.

Důvod č. 10: Máme větší slovní zásobu. Většina lidí ani neví co meleme...