pátek 15. června 2018

V pasti - Lenka Dostálová

Autor: Lenka Dostálová
Rok vydání: 2016
Počet stran: 272
Nakladatelství: Fragment
Anotace: Vždycky jsem si myslela, že vím, kdo jsem. Ještě nikdy jsem se tolik nemýlila…
Layla celkem klidně proplouvá životem. Studuje taneční školu a jediné problémy, které řeší, jsou úkoly a otravná spolužačka. Jednoho dne však zkolabuje. Sama a zmatená se ocitne v nemocnici. Doktoři netuší, proč skoro zemřela a co se jí vlastně stalo.
Rychle se zotavuje, její smysly se však nepřirozeně zostřují. Když je rozrušená, začínají se kolem ní dít podivné věci.
Když se ji z nemocnice pokusí odvést neznámy muž, její svět se obrátí vzhůru nohama. Je vržena do víru událostí, které od základů změní její život.
Co se děje s jejím tělem? Proč se musí skrývat a bát se o svůj život?



Z mého pohledu...
Layla má vcelku normální život. Chodí do taneční školy a svůj čas věnuje především tanci a své nejlepší kamarádce Georgii. Podnikají spolu různé akce a řeší stejné problémy jako ostatní studenti jejího věku. To se ovšem jednoho dne změní, když Layla zkolabuje. Několik dní leží ve vážném stavu v nemocnici a když se konečně probudí, první koho vidí je její uplakaná matka, která jí řekne, že jí musí na chvíli opustit a ať se děje cokoli, nesmí s nikým opustit nemocnici.

Layla o tom ani nestihne přemýšlet, protože okamžik na to se jí pokusí neznámý muž unést přímo z nemocnice. I přes fakt, že je pořád v ohrožení života se jí povede před neznámým mužem utéct.
Sleduje však i jiné změny než ty, že se svět nejspíš určitě zbláznil. Její smysli jsou lepší a lepší se, až neskutečně moc, dál. Problém je i to, že když je Layla fyzicky vyčerpaná krvácí z očí a zjišťuje, že není jediná. Musí se proto spolehnout jen sama na sebe, najít svou matku a odpovědi na všechny otázky.

Po knížce jsem pokukovala už delší dobu, ale přečíst si ji mi umožnila až samotná autorka Lenka Dostálová, které neskutečně děkuji.
Už od začátku nám děj krásně odsýpá a překvapivě si hned zamilujeme i hlavní postavy. Laylu jsem si jako hlavní hrdinku hodně oblíbila. U jejích hlášek jsem se nasmála a celkově mi přišla jako správná normální holka. Občas mi přišla sice až moc odvážná a silácká, ale to k té knize prostě patří. U ostatních postav jsem si též vcelku rychle vytvořila obrázek, proto mi čtení bylo o mnoho sympatičtější.

První polovina knihy je taková odpočinková, trochu klišoidní a možná trošičku předvídatelná, ale dobře a čtivě napsaná. Ve druhé polovině už nám začíná ten pravý příběh plný akce, dobrodružství a napětí. Námět knihy byl výborně zpracovaný a dobře promyšlený. Při čtení jsem měla pocit, že sleduji nějaký vážně dobrý a akční film nebo seriál.

Příběh mě donutil popřemýšlet o přeměňování genů a DNA a najít si o tom nějaké informace a celkově zjistit, jestli by bylo možné něco takového udělat. Což by v dnešní době určitě možné bylo, i když asi ne tak, jako to bylo tady napsané.
Kniha se mi hodně líbila a jsem ráda, že jsem si jí přečetla. Neskutečně se těším na další díly a pokud jste jí nečetli a přemýšlíte o tom, neváhejte. Určitě nebude nikdo zklamaný.

2 komentáře:

  1. Hmmm... to vypadá zajímavě :-) českým autorům fandíme, tak se budeme muset podívat i na tuhle knížku :-) Pěkná recenze :-)

    OdpovědětVymazat